Copiii cu dizabilități locomotorii vor putea frecventa grupurile sportive

Copiii care au deficiențe de văz, auz sau dizabilități locomotorii vor putea frecventa grupurile sportive. Prevederile sunt incluse în noul Regulament de organizare și funcționare a școlilor sportive, care va intra mâine în vigoare, odată cu publicarea în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, relatează MOLDPRES.

O altă noutate se referă la începutul anului de studii. Astfel, școlile sportive vor începe anul de studii la 1 septembrie, și nu la 1 ianuarie, cum este în prezent. Totodată, vârsta de admitere pentru mai multe categorii de sport, printre care gimnastică, fotbal, lupte, baschet și tenis va fi micșorată. De exemplu, la gimnastică fetele vor fi admise de la 5-7 ani și nu de la 6-8 ani cum este în prezent, iar băieții vor fi admiși la fotbal de la 7-9 ani, în loc de 8-10 ani cum este acum. La fel, de la 10 la 14 va fi majorat numărul elevilor din sate, incluși în grupurile pentru taberele sportive de vară.

Regulamentul prevede și introducerea unor discipline noi, precum fotbalul de plajă, biatlonul, hocheiul, fotbalul-tenis, trânta și oina.

Pentru aprecierea performanțelor obținute de cei mai buni sportivi la nivel internațional și includerea lor în Lotul național, se vor lua în considerare Jocurile Mondiale și Jocurile Olimpice de Tineret – concursuri care anterior nu erau în lista competițiilor oficiale. De asemenea, sportivii de performanță, premianți ai campionatelor naționale și ai competițiilor internaționale oficiale, își vor putea continua instruirea în grupurile „Avansați” și după vârsta de 21 de ani, actualmente, această vârstă fiind de 20 de ani.

În țara noastră activează 93 de școli sportive și șase licee cu profil sportiv.

Share
521 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *