Concesiunea aeroportului este o practica de succes: un sfert din aeroporturile din Europa sunt concesionate

aeroport_viza_mdConcesionarea aeroportului este o experienţă care şi-a demonstrat viabilitatea pe continentul european. În prezent, aproape o pătrime din aeroporturile din Europa sunt concesionate, potrivit directorului interimar al Aeroportului Internaţional Chişinău, Petru Jardan.

Acesta a declarat la Publika TV, făcând trimitere la un raport al Consiliului Internaţional al Aeroporturilor, că 22% dintre aeroporturile europene sunt date în concesiune, acestea deservind 48% din pasagerii de pe acest continent. ”Noi nu descoperim nimic, dar mergem pe o cale bătătorită şi care demonstrează rezultate. Aceste 22% din aeroporturile concesionate deservesc 48% din pasagerii din Europa. Aceasta încă o dată demonstrează eficacitatea concesionării”, a declarat el.

Referindu-se la concursul de concesionare, Jardan a explicat faptul că au fost invitate companii mari şi cotate, precum AENA International, care doar în Spania gestionează 47 de aeroporturi. Fiind întrebat de ce acestea nu au participat la concurs, Jardan a explicat că cel mai probabil de vină este criza din Europa, dar probabil şi faptul că Aeroportul Chişinău este prea mic pentru companiile europene cu renume.

”Sau suntem prea mici pentru ei având în vedere că veniturile anuale sunt de 500 de mii de dolari, cifre prea mici pentru ei, sau din cauza crizei din Europa din ultimii ani, astfel că marele companii sunt concentrate asupra dezvoltării aeroporturilor pe care le administrează”, a declarat el.

Referindu-se la Aeroportul din Habarovsk, el a menţionat că acesta are un ritm de dezvoltare enorm, exprimându-şi încrederea că va asigura şi dezvoltarea Aeroportului Chişinău. ”Ritmul de creştere e mult mai înalt decât în Europa şi SUA. Este un aeroport care se dezvoltă dinamic. Asta înseamnă că oamenii ştiu să lucreze şi acest model îl pot implementa şi la noi şi să continue acest trend de dezvoltare”, potrivit lui Petru Jardan.

De asemenea, potrivit lui, companiile din Rusia sunt interesate să vină în Moldova şi pentru că ţara noastră a semnat acordul privind spaţiul aerian comun cu UE.

Potrivit contractului de concesionare, compania care a obţinut acest drept s-a obligat să investească în dezvoltarea Aeroportului aproximativ 245 de milioane de euro. Pe lângă aceasta, pe perioada concesionării, în bugetul de stat vor fi acumulate peste 15 miliarde de lei, datorită impozitelor şi fluxurilor mijloacelor băneşti. Conform planului de afaceri a concesionarului, doar din redevenţe (care vor constitui 1% din volumul total al vânzărilor) va fi acumulat peste un miliard de lei pe perioada concesionării.

Share
2.604 Vizualizari

2 comments on “Concesiunea aeroportului este o practica de succes: un sfert din aeroporturile din Europa sunt concesionate

  1. Sergiu says:

    Totalmente deacord , astfel aeroportul va fi modernizat si va functiona non-stop precum va avea posibilitatea de-a efectua curse intermediare ceea ce vor aduce bani aditionari si precum a si confirmat domnul Andrian Candu va putea concura cu aeroporturile in vecinatate.

  2. Catalina says:

    Intr-adevar concesiunea este o practiva des intilnita datorita beneficiilor pe care le aduce partilor contractante. In cazul aeroportului aceasta a fost o necesitata pentru organizarea si functionarea normala a acestuia de mai departe,pentru ca sa devina unul competitiv si modern. In acest sens apreciez actiunile lui Lazar in mentinerea acestei directii!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *