Concesionarea Aeroportului va aduce în buget peste 15 miliarde de lei

În urma concesionării Aeroportului Internaţional Chişinău în bugetul de stat vor fi acumulate peste 15 miliarde de lei, datorită impozitelor şi fluxurilor mijloacelor băneşti, a declarat în cadrul audierilor viceministrul economiei şi comerţului Tudor Copaci. El a precizat că pe lângă aceasta Republica Moldova va beneficia de investiţii enorme, va fi modernizat aeroportul şi vor veni mai multe companii low-cost.

Primul beneficiu al concesionării este atragerea investiţiilor de peste 245 de milioane de euro, îmbunătăţirea infrastructurii aeroportuare, a servicilor, asigurarea securităţii zborurilor şi a pasagerilor, a declarat Copaci.

Pe lângă acestea, vor fi şi veniturile fiscale, deoarece concesionarul nu beneficiază de facilităţi fiscale. El este obligat să achite toate taxele şi impozitele la stat şi un procent din vânzări. Va activa ca un agent economic obişnuit, a declarat Copaci.

Conform planului de afaceri a concesionarului, doar din redevenţe (care vor constitui 1% din volumul total al vânsărilor) va fi acumulat peste un miliard de lei pe perioada concesionării.

”Dacă luăm impozitul pe profit, calculele arată că statul va beneficia de peste 3 miliarde de lei. O analiză a situaţiei economico-financiare, a fluxurilor mijloacelor băneşti ne arată că pe perioada concesionării, statul va beneficia în bugetul public naţional peste 15 miliarde de lei, ceea ce înseamnă 250 de milioane de lei anual în medie pe întreaga perioadă de concesionare”, a declarat Copaci.

Concesionarul preonizează să mărească şi numărul de angajaţi de la 650 până la 1800.

În urma concesionării şi datorită investiţiilor enorme în infrastructură, în calitatea serviciilor care vor urma datorită acestei decizii, vor veni şi companii low-cost. Aeroportul Chişinău va fi utilizat ca aeroport de tranzit. Va creşte volumul vânzărilor în cadrul Aeorportului, a declarat Copaci. ”Noi ne propunem ca acest aeroport regional să-l transformăn în hub regional. Pentru companii low cost cel mai important este numnărul de pasageri şi cu cât mai mulţi pasageri în tranzit cu atât mai multe companii low cost. Dacă un milion de pasageri cheltuie câte 50 de euro în aeroport, avem 50 de milioane de euro anual care vor rămâne la agenţii economici. Fiecare persoană din Rusia dacă va cumpăra câte o sticlă cu vin, avem un milion de sticle de vin exportate. Este o posibilitate de a promova cultura şi tradiţiile naţionale”, potrivit viceministrului economiei.

El a declarat că primele rezultate vor fi vizibile chiar în decurs de doi ani, când compania concesionară s-a obligat să investească peste 45 de milioane de euro pentru reparaţia pistei de aterizare-decolare.

Share
4.586 Vizualizari

2 comments on “Concesionarea Aeroportului va aduce în buget peste 15 miliarde de lei

  1. Anisoara says:

    e mult mai clara si credibila actuala guvernare care iau decizii doar in favoarea progresului economic si infrastructural

  2. Florin says:

    Ceea ce trebuia de demonstrat astora care au polemizat si speculat pe aceasta tema, va citiga bugetul, va cistiga Aeroportul care va fi modernizat, si vor cistiga cetatenii, care vor beneficia de servicii mai calitative si ieftine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *