Comuniştii cer demisia preşedintelui Curţii Constituţionale

Partidul Comuniştilor (PCRM) a solicitat joi demisia preşedintelui Curţii Constituţionale (CC), Alexandru Tănase, care în opinia deputaţilor PCRM „şi-a permis declaraţii cu caracter politic”.

alexandru-tanase-e1429678964339Potrivit agenţiei „INFOTAG”, deputatul Sergiu Stati a spus în pauza şedinţei Parlamentului că Tănase nu avea dreptul să se expună pe subiectul neutralităţii RM.

„Statalitatea şi neutralitatea RM cel mai des sunt ţinta atacurilor. În condiţiile în care preşedintele CC îşi permite afirmaţii politice şi interpretări ale legilor constituţionale la discreţia proprie, fracţiunea PCRM consideră aflarea sa în funcţie periculoasă şi destructivă. El a pus sub semnul întrebării statalitatea RM”, consideră deputatul.

În calitate de argument comuniştii exemplifică prin discursul lui Tănase de pe 21 aprilie la o conferinţă din oraşul român Suceava, unde a comunicat că „în mai CC se va expune pe marginea constituţionalităţii statutului de neutralitate a ţării în condiţiile în care în ţară se află forţe armate ale altui stat”.

Solicitat de corespondentul „INFOTAG”, Stati a spus că fracţiunea PCRM a iniţiat crearea proiectului de hotărâre privind demiterea lui Tănase. În anul trecut Partidul Liberal a înaintat în CC o solicitare cu privire la corespunderea Constituţiei a prevederii cu privire la neutralitatea statului şi legalitatea aflării în Moldova a unităţilor militare ruseşti. Examinarea sesizării a fost amânată la solicitarea Preşedintelui Moldovei, care a motivat aceasta prin necesitatea de a nu tensiona situaţia în perioada campaniei electorale. Examinarea sesizării a fost amânată pentru luna mai.

Conform Legii privind Curtea Constituţională a Republicii Moldova, competenţele magistratului Curţii sunt suspendate prin lipsirea de imunitate în cazul în care judecătorul nu-şi poate exercita atribuţiile din cauza stării de sănătate pe o perioadă îndelungată de timp (mai mult de patru luni consecutiv); încălcarea jurământului şi a atribuţiilor de serviciu; pronunţarea unei sentinţe pentru o infracţiune comisă; incompatibilitatea funcţiilor.

Share
2.351 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *