Comisia Europeană oferă o perspectivă de aderare …

Cele șase țări din Balcanii de Vest, care nu sunt în Uniunea Europeană, ar putea fi admise „încă în generația noastră” a declarat la Strasbourg, Federica Mogherini, coordonatoarea politicii externe europene. Comisia Europeană a prezentat marți, 6 februarie, strategia sa pentru zona Balcanilor de Vest care deschide o perspectivă de aderare pentru țările fost iugoslave.

Serbia și Muntenegru au cele mai mari șanse de a fi admise primele în Uniunea Europeană, eventual până în 2025 deși Mogherini a ținut să precizeze că nu este vorba „nici de o dată țintă”, nici de una „limită”.

Totul depinde de măsura în care țările din Balcanii de Vest vor îndeplini o serie de condiții, începând cu soluționarea conflictelor dintre ele, moștenite din timpul războaielor izbucnite după destrămarea Iugoslaviei. Serbia trebuie să-și normalizeze relațiile cu Kosovo, Croația și Serbia au de rezolvat un conflict de frontieră iar Macedonia și Grecia au o dispută aprinsă privind numele fostei țări iugoslave. Bosnia-Herțegovina, pe de altă parte, continuă să fie măcinată de conflicte interne, interetnice.

Share
1.130 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *