Comisia de la Veneţia reacţionează la abuzurile PLDM şi PCRM

venice_commissionComisia de la Veneţia a reacţionat prompt la modificările legislative efectuate vineri de parlament în ce priveşte activitatea Curţii Constituţionale, votate de deputaţii PLDM şi PCRM şi îi recomandă parlamentului să nu voteze acest document şi în a doua lectură, considerându-l în contradicţie cu standardelle europene.

Preşedintele Comisiei de la Veneţia Gianni Buquicchio consideră că aceste prevederi contravin rolului pe care trebuie să-l aibă o Curte Constituţională. ”O astfel de prevedere este într-o contradicţie clară cu Standardele Europene în domeniul justiţiei constituţionale şi este o încălcare vădită a articolului 137 din Constituţia Republicii Moldova.

Curtea Constituţională are rolul de a controla activitatea Parlamentului. Supunerea judecătorilor din cadrul acesteia să câştige «încrederea» Parlamentului, contravine totalmente cu rolul pe care îl are o Curte Constituţională. Recomand insistent Parlamentului să nu adopte această lege. Consider că este sarcina actualei componenţe a Curţii Constituţionale să decidă constituţionalitatea acestei prevederi”, ase spune în mesajul Comisiei de la Veneţia.

Vineri PLDM şi PCRM au votat un proiect de lege care prevede, printre altele, că în cazul în care un judecător al Curţii Constituţionale pierde încrederea parlamentului, acesta poate fi demis cu voturiole a 3/5 din numărul total de deputaţi (61).

Acest proiect este doar unul din mai multe legi controversate votate în grabă de cele două formaţiuni. PLDM şi PCRM au în total 65 de mandate de deputat, astfel ar putea să demită judecătorii Curţii Constituţionale la discreţia lor, mai ales că atât PCRM cât şi PLDM au criticat în ultimul timp judecătorii şi activitatea Curţii.

Share
2.230 Vizualizari

One comment on “Comisia de la Veneţia reacţionează la abuzurile PLDM şi PCRM

  1. Frate de cruce says:

    Iata si reactia promta a Curtii de la Venetia see you privire la ”bezpredelul” care l-au produs azi comunistii si PLDM-istii in Parlament.
    ––––––––––––––
    Fratilor Europa ne face din deget! Ce facem noi? http://www.venice.coe.int/webforms/events/?id=1703

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *