Cod Galben de înghețuri

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunţat, pentru perioada 3-4 aprilie, Cod Galben de îngheţuri, transmite MOLDPRES.

Potrivit meteorologilor, în noaptea de miercuri spre joi se prevăd înghețuri cu intensitatea de minus 1-3 grade Celsius.

Specialiştii SHS afirmă că, pe parcursul lunii aprilie, valorile temperaturii medii zilnice a aerului pot oscila în teritoriu între -1..-6ºC (1963) şi +22..+25ºC (2012, 2013). Valoarea minimă a temperaturii aerului pentru întreaga perioadă de observaţii în aprilie constituie în teritoriu -14,2ºC (Soroca, 4 aprilie 1963), iar cea maximă este de +32,5ºC (Făleşti, 29 aprilie 2012).

În cea de-a doua lună a primăverii, îngheţurile în aer sunt posibile pe teritoriul ţării în medie până la 20 aprilie, iar la suprafaţa solului – până la sfârşitul lunii, însă în unii ani acestea se pot semnala şi în luna mai.

„Primăvara, pentru agricultori rămân a fi un pericol eventuale îngheţuri sau grindină. Schimbările climatice au afectat considerabil ciclul natural. Dar, îndeosebi sunt catastrofale îngheţurile la final de aprilie – început de mai, mai ales pentru producătorii din sectorul de pomicultură. În acea perioadă, pomii sunt deja cu fructul format, procesul de vegetaţie este aproape finalizat, or, în caz de posibile temperaturi de 2-3 grade sub zero, înseamnă că roada va fi compromisă totalmente”, a explicat, la solicitarea MOLDPRES, Vasile Şarban, şef de direcţie la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului.

Îngheţurile prognozate nu vor afecta valorile termice din timpul zilei. Astfel, pe parcursul săptămânii curente, mercurul termometrelor se va ridica până sub 20 de grade Celsius. Tradiţional, mai cald va fi la sud şi cu 2-3 grade mai frig, la nord. În mare parte a ţării precipitaţii nu se prevăd, cu excepţia raioanelor de nord, unde, începând de sâmbătă, 6 aprilie, izolat se aşteaptă ploi de scurtă durată.

Share
308 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *