Circa 2,1 miliarde de persoane, cu internet mobil!

mobile_internetCirca 2,100 miliarde de persoane vor încheia anul 2013 având un abonament de internet mobil în rețelele 3G sau 3G+, respectiv 30% din populația planetei, acest sector devenind unul din cele mai promițătoare din domeniul telecomunicațiilor, se arată în raportul anual al Uniunii Internaționale pentru Telecomunicații (UIT), prezentat luni la Geneva.

Potrivit UIT, organ de specialitate al ONU, care analizează evoluțiile din societatea informațională la nivel mondial, din 2007 internetul mobil a înregistrat o creștere anuală de 40%, în principal datorită țărilor în curs de dezvoltare unde abonamentele de acest tip s-au dublat în ultimii doi ani, cu un nivel de penetrare ce acoperă deja 75% din piață, față de numai 20% în țările dezvoltate, transmite EFE.

‘În țările dezvoltate, internetul mobil este un complement, mai mult decât un substitut, la conexiunea cu bandă largă de la domiciliu’, a explicat secretarul general al UIT, Hamadoun Toure.

Raportul semnalează, de asemenea, că aproape jumătate din populația lumii are posibilitatea să se conecteze la internet mobil prin rețele 3G. Expansiunea internetului mobil merge mână în mână cu generalizarea dispozitivelor mobile în întreaga lume, astfel că, potrivit documentului, la sfârșitul acest an, vor exista 6,8 miliarde de abonamente la telefonia mobilă, adică aproape câte unul pentru fiecare persoană de pe planetă.

În total, circa 2,7 miliarde de persoane vor avea acces la internet în întreaga lume — prin internet mobil sau conexiune de bandă largă — respectiv 40% din populația planetei. 1,1 miliarde de locuințe nu sunt încă conectate laiInternet, respectiv 4,4 miliarde de persoane.

Raport stabilește totodată un top cu cele 157 de țări unde s-au înregistrat cele mai mari progrese în 2012 în domeniul IT și comunicații (TIC), clasament întocmit pe baza baza ‘indicelui dezvoltării’ care compară o serie de variabile, precum accesul, folosirea internetului și aptitudinile, între țări, și respectiv datele din anul precedent. Topul este condus, pentru al treilea an consecutiv, de Coreea de Sud, urmată la mică distanță de țările nordice, Suedia, Islanda, Danemarca, Finlanda și Norvegia. Olanda, Marea Britanie, Luxemburg și Hong Kong completează primele zece poziții.

Primele 30 de țări din această listă sunt economiile dezvoltate, unde ‘indicele dezvoltării’ al TIC este de două ori mai mare decât cel înregistrat în țările în curs de dezvoltare, ceea ce confirmă, în opinia lui Toure, ‘relația între venituri și dezvoltarea acestor tehnologii și a societății informației’.

Raportul prezentat la Geneva relevă dinamismul țărilor care au avansat cel mai rapid în ultimii ani, peste medie, precum Emiratele Arabe Unite, Liban, Barbados, Seychelles, Belarus, Costa Rica, Mongolia, Zambia, Australia, Bangladesh, Oman și Zimbawe.

Țările care se regăsesc la coada clasamentului sunt, în special, cele din Africa subsahariană, precum Níger, Ghana, Republica Centrafricană, Burkina Faso, Eritreea, Guineea Ecuatorială sau Etiopia.

În total, 39 de țări sunt clasificate ca ‘puțin dinamice’, ele reunind circa 2,4 miliarde de persoane, aproape o treime din populația mondială și care, potrivit UIT, ar putea să beneficieze de ‘îmbunătățiri majore în domenii precum educația, sănătatea sau locurile de muncă, printr-un mai bun acces la aceste tehnologii’.

În ce privește prețul, raportul precizează că, între 2008 și 2012, prețul mediu al unei conexiuni fixe în bandă largă a scăzut cu 82%, o diminuare motivată pentru țările în curs de dezvoltare, unde prețurile au scăzut cu 30% anual în intervalul 2008-2011. În 2012, prețul mediu pentru un MB era de 19,50 dolari (14,30 euro), a patra parte din cât costa acesta în 2008.

Share
1.406 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *