Cinismul lui Recean nu mai cunoaște limite

7-aprilie-2009Republica Moldova demult ocupă pozițiile de lider incontestabil în topurile statelor cu un grad înalt de crime. Omoruri la comandă, omoruri în serie, omoruri ziua în amiaza mare. Cu pistoale, cu cuțite, chiar și cu ciocane. Mor tineri, mor copii, mor femei. Nimeni nu se mai poate simți în siguranță la el în casă. Cine e de vină? Cine trebuie să ne asigure siguranța?

Poliția desigur! De eficiența acesteia depinde tot. Crimele nedescoperite duc la noi crime. Criminalii au uitat de frică. În timp ce poliția ia mite de la șoferi și băbuțele care vând neautorizat, cei cu sufletul negru fac fărdelegile.

Ce face ministrul? Încotro se uită? Se vede că procesul de înverzire a Moldovei îi ia tot timpul liber? Și doar cei care se împotrivesc înverzirii trebuie de dat cu capul de asfalt? Dar ceilalți?

Ministrul de interne s-a împotmolit în crimele nedescoperite. Ministrul s-a împotmolit în fărdelegile comise de el însuși. Bătut cu capul de asflat, presiuni asupra șefului fiscului, diploma falsă, angajări dubioase la minister și multe altele. Singurele apariții fiind ba la tăieri de panglice la procurarea a 100 de automobile pentru polițiști, ba la recepții alături de premier.

Acum, o nouă prostie.

Ministrul Afacerilor Interne Dorin Recean îşi cere scuze de la cetăţeni pentru acţiunile poliţiei la 7 aprilie 2009 şi după protestele din acea zi, chiar dacă tot el le oferă funcţii înalte unor poliţişti care sunt bănuiţi că ar fi îndeplinit comenzi politice şi ar fi maltratat tinerii încarceraţi în urma protestelor.

Într-un apel plasat pe pagina web oficială a Ministerului, Dorin Recean recunoaşte că poliţia nu numai că nu a reuşit atunci să apere clădirile preşedinţiei şi parlamentului, dar a îndeplinit şi comenzi politice, iar unii poliţişti au participat la acte de tortură și comportament inuman și degradant..

“Luna aprilie a anului 2009 a fost o lună neagră pentru Poliția Republicii Moldova, o lună în care poliția a fost în slujba unui interes îngust și contra propriului popor. În numele Ministerului Afacerilor Interne, îmi cer scuze de la cetățenii Republicii Moldova pentru comportamentul poliției în 2009, pentru faptul că unii polițiști au preferat să asculte ordine politice ce contravin legilor Republicii Moldova și drepturilor omului”, se spune în apelul lui Recean.

În continuare el vorbeşte despre reformele iniţiate la Ministerul de Interne şi în justiţie în general, fără însă să aducă aminte despre faptul că în pofida acestora, sondajele demonstrează că cetăţenii au o încredere extrem de mică în oamenii legii şi continuă să-i considere printre ei mai corupţi.

Deşi îşi cere scuze de la cetăţeni pentru acţiunile poliţiei în aprilie 2009 şi-i condamnă  pe cei care au torturat protestatarii, Dorin Recean nu explică de ce tot el îi protejează pe unii dintre aceşti aşa-numiţi poliţişti.

Acum o lună, în contextul „reformei” de la MAI, Recean l-a numit pe Sergiu Cociorvă în funcţia de şef al Direcţiei Poliţiei Municipale. Primarul Chişinăului Dorin  Chirtoacă îl acuză pe acesta de implicare în evenimentele din noaptea de 7 aprilie, din Piața Marii Adunări Naționale, unde a fost ucis Valeriu Boboc. El în cadrul unei intervenții televizate, că Sergiu Cociorvă, care în aprilie 2009 era adjunctul șefului Departamentului Servicii Operative, ar fi direct responsabil de ceea ce s-a întâmplat în noaptea de 7 aprilie, potrivit Unimedia.

Câte halbe de bere trebuie să beai ca să-ți treacă prin cap o astfel de ideie? Se vede că consilierii PLDM-ului fac abuz de concerte Gândul Mâței (utilizat în sensul bun al cuvântului).

Cum să nu întreb asta, dacă se încearcă să se facă un erou din cel care îi protejează pe criminalii din 7 aprilie. Cel care îi numește în funcții pe cei care au torturat tinerii.

p.s. Primarul Capitalei, Dorin Chirtoacă, este nemulţumit de faptul că Sergiu Cociorvă a fost numit în funcţia de şef al Direcţiei Poliţiei Municipale.

Mai mult, edilul spune că Sergiu Cociorvă are legătură directă cu “masacrul produs pe 7 aprilie 2009″, însă acesta este acoperit de către premierul demis Vlad Filat.

“În ceea ce îl priveşte pe Segiu Cociorvă, apar mai multe semne de întrebare. S-au schimbat trei miniştri, dar el rămâne în funcţie. Asta este destul de straniu. Cociorvă a fost implicat în coordonarea grupului care a efectuat masacrul din PMAN, din 7 aprilie. Sunt confirmări din partea celor care au fost atunci acolo. Evident, atât timp cât el este în funcţie, nimeni nu vrea să depună mărturii. Nu e vorba doar de el, ci şi de alte persoane implicate în dosarul 7 aprilie. Şi aici este vorba despre domnul premier, care le-a promis protecţie“, a declarat primarul municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă.

Marcel Istrati

Share
5.436 Vizualizari

One comment on “Cinismul lui Recean nu mai cunoaște limite

  1. […] Poliția desigur! De eficiența acesteia depinde tot. Crimele nedescoperite duc la noi crime. Criminalii au uitat de frică. În timp ce poliția ia mite de la șoferi și băbuțele care vând neautorizat, cei cu sufletul negru fac fărdelegile, scrie Marcel Istrati pe infoMOLDOVA.net. […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *