Cine să-l mai creadă pe Filat?

filat23Liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, optează pentru calea alegerilor anticipate.

Asta chiar dacă anterior, tot liderul PLDM anunţa că cei care vor declanşa alegerile anticipate, vor trebui să-şi asume consecinţele acestora in fata cetatenilor.

Şeful liberal-democraţilor susţine că aceasta este singura ieşire din situaţia când politica este dominată de şantaj şi standarde duble. “În ultimele luni eu şi colegii mei am făcut totul pentru a crea o nouă coaliţie, am făcut concesii chiar în detrimentul interesului politic al PLDM. Am mers la cedări fără precedent pentru a evita alegerile şi pentru a consolida viitorul european al Republicii Moldova. Dar, atunci când în politică domină şantajul, standardele duble, lipsa de responsabilitate, când instituţiile statului sunt folosite în scop politic, alegerile anticipate devin o dezlegare firească”, a declarat Vlad Filat pentru Tribuna, menţionând această soluţie de două ori in cadrul aceluiaşi interviu.

În ceea ce priveşte o posibilă coaliţie a PLDM cu PCRM, Filat a declarat: “Nu putem vorbi de o coaliţie cu PCRM, ci doar de unele voturi comune pentru a restabili normalitatea în Republica Moldova şi pentru a asigura activitatea eficientă a instituţiilor statului”.

Anterior, liderul PLDM a declarat în repetate rânduri că cei care vor declanşa alegerile anticipate, trebuie să-şi asume consecinţele acestora, accentuând că alegerile anticipate înseamnă îndepărtarea de UE şi aruncarea ţării în haos.

Şi şeful diplomaţiei moldoveneşti, Iurie Leancă, a menţionat că o nouă criză politică și eventuale alegeri anticipate ar încetini parcursul de integrare europeană al Republicii Moldova. „Criza și, eventual, alegerile anticipate nu ne îndepărtează de Uniunea Europeană, dar ne-ar îndepărta teoretic de obiectivele pe care ni le propunem noi cu Uniunea Europeană în acest an”, a conchis acesta.

Pe 30 aprilie, raportorului pentru Moldova din partea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Lise Christoffersen, a declarat că un eventual scrutin parlamentar ar putea încetini ritmul reformelor din Republica Moldova. Mai mult, potrivit acestuia, consecinţele alegerilor anticipate ar putea fi negative asupra democraţiei din ţara noastră.

Publika.md aminteşte că actuala criză politică a fost declanşată, pe 13 februarie, când preşedintele PLDM, Vlad Filat, a denunţat Acordul de constituire a AIE 2. Atunci, Filat anunţa că PLDM nu va accepta declanşarea alegerilor anticipate.

Ulterior, a fost demis Guvernul Filat 2, pentru acte de corupţie. Iar mai apoi, preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, a fost revocat din funcţie. / timpul.md

Share
3.370 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *