Cine a participat la concursul de concesionare a Aeroportului Internaţional Chişinău

Aeroport-viza-mdPentru concursul de concesionare a Aeroportului Internaţional Chişinău au fost transmise invitaţii de participare au fost expediate celor mai bune companii, iar câştigătoare a fost declarată o companie capabilă să realizeze acest proiect, a declarat astăzi în cadrul audierilor parlamentare viceministrul economiei Tudor Copaci.

Conform procedurii stabilite, au fost expediate invitaţii pentru participare la concurs pentru 7 operatori aeroportuari de importanţă internaţională, care au realizat cu succes proiecte de operare atât a aeroporturilor regionale, cât şi a celor din capitale, a precizat acesta.

Printre acestea sunt AENA Aeropuertos este unul dintre cei mai mari operatori aeroportuari din lume. Administrează 47 de aeroporturi. Avantajele acestui operator sunt atât experienţa multinaţională, cât şi practica de administrare a aeroporturilor cu un flux de pasageri de până la 2 mil. persoane.

Altă companie este Aeroports de Paris – Paris, France, care  administrează 3 aeroporturi dn Paris

De asemenea, compania Flughafen Wien AG, companie proiectant, constructor şi operator al aeroportului din Viena, care în 2012 a deservit 22,2 milione de pasageri. La concurs au fost invitate şi companii din SUA

Tudor Copaci a declarat că din cele 7 companii invitate, doar două au participat la concurs – „Vnukovo-Invest” din Moscova şi SRL „UK KOMAKS”din Habarovsk. Prima companie nu a îndeplinit toate rigorile, astfel că drepturile de concesionare au fost acordate companiei care administează Aeroportul din Habarovsk.

Este vorba de un consorţiu format din două companii, care în 2012 au înregistrat vânzări de aproximativ 600 de milioane de euro şi profit de peste 50 de milioane, a menţionat Copaci.

Viceministrul transporturilor Vladimir Botnari a declarat în cadrul audierilor că acest concesionar s-a angajat să facă investiţii de peste 240 de milioane de euro în decurs de 49 de ani. Primele 45 de milioane urmează să le efectueze în decurs de doi ani de la semnarea contractului, iar lucrările de construcţie urmează să înceapă în decurs de 12 luni. Celelalte investiţii sunt condiţionate de mărirea fluxului de pasageri. Când va fi atinsă cifra de 2,6 milioane de pasageri anual, compania va investi încă 115 milioane de euro, urmând să contruiască un nou terminal, să contruiască o nouă parcare, să largească banda de securitate, etc. La 3,2 milioane de pasageri anual, vor fi efectuate investiţii de încă 83 de milioane de euro./ hotnews.md

Share
4.144 Vizualizari

One comment on “Cine a participat la concursul de concesionare a Aeroportului Internaţional Chişinău

  1. Oleg says:

    PAi este important ca companiile care au participat au avut capacitatea sa indeplineasac toate conditiile si totodata sa ofere cel mai avantajos pret si cele mai restrinse termene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *