Chişinăul şi Tiraspolul au convenit să inspecteze situaţia şcolilor româneşti din Transnistria

Grupurile de lucru de la Chişinău şi Tiraspol, în domeniul educaţiei, au ajuns luni la un acord privind inspectarea în comun a situaţiei şcolilor cu predare în limba română din stânga Nistrului, relatează agenţia Mediafax, cu referire la Novosti Pridnestrovia, în pagina electronică.

big-fortele-transnistrene-au-descins-la-liceul-lucian-blaga-din-tiraspol“Am reuşit să ajungem la un acord cu privire la inspectarea acestor instituţii de învăţământ de către un grup format din reprezentanţi (…) ai Transnistriei şi Republicii Moldova, precum şi din membri ai OSCE, în calitate de observatori. Inspecţia urmează să aibă loc în perioada 10-20 martie”, a declarat ministrul transnistrean al Educaţiei, Svetlana Fodeeva.

Ea a menţionat că această inspecţie va oferi şansa de a verifica cum sunt respectate normele antiincendiare, sanitare şi de igienă la şcolile cu predare în limba română din stânga Nistrului.

“Aceste acţiuni au scopul de a proteja sănătatea elevilor din aceste şcoli”, a afirmat Fadeeva, adăugând că elevii liceului teoretic cu predare în limba română Lucian Blaga nu beneficiază de mâncare caldă.

Fadeeva a menţionat că unele şcoli, începând din iunie 2013, nu au plătit chiria pentru spaţiile în care se desfăşoară procesul de învăţământ.

Anterior, Tiraspolul a blocat conturile liceului teoretic Lucian Blaga, care la începutul lui decembrie a fost percheziţionat de către angajaţii procuraturii transnistrene.

 

Share
598 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *