Cele 5 etape ale iubirii şi cum ne afectează ele viaţa

Pentru fiecare dintre noi, dragostea este o experienţă personală, diferită, dar există anumite etape ale relaţiei, prin care trecem cu toţii. O echipă de psihologi, coordonaţi de Linda Linda Papadopoulos, a rugat mai mulţi voluntari să completeze un test prin care să arate care sunt adevăratele lor sentimente pentru partener.

iubireAstfel, psihologii au stabilit 5 etape distincte într-o relaţie. Fiecare etapă poate fi retrăită pe măsură ce relaţia evoluează, scrie Decoperă.ro.

1. Prima etapă, numită „fluturaşi”, după senzaţia de „fluturaşi în stomac” care apare la primele întâlniri, este dominată de atracţie sexuală şi mândria de a fi cu persoana dragă. Multe persoane slăbesc în această etapă şi nu prea mai sunt productivi la muncă.

2. Etapa a doua este construirea relaţiei, un fel de „lună de miere”. Acum partenerii învăţa mai multe unul despre altul. Partenerii se gândesc mereu la relaţia lor şi apare un sentiment care poate fi descris drept „anxietate fericită”.

3. Etapa a treia este asimilarea. Este momentul în care partenerii se gândesc la viitorul relaţiei lor, încep să-şi pună întrebări, ceea ce duce la o creştere a nivelului de stres. Practic, partenerul începe să fie asimilat în propria viaţă.

4. În a patra etapă are loc unul din cele mai importamte momente: sinceritatea, deschiderea faţă de partener. Acum fiecare îşi arată adevărata personalitate, lucru care va duce din nou la stres şi la anxietate. Dacă până acum relaţia însemna numai fericire şi plăcere, din momentul în care devine mai serioasă apare îndoiala, grija.

5. Ultima etapă este stabilitatea. Dacă un cuplu reuşeşte că treacă prin caruselul de emoţii al primelor etape, acum se va putea bucura de încredere şi intimitate.

Apare din nou sentimentul de fericire, iar ataşamentul dintre cei doi este cimentat de un hormon puternic, produs de obicei în timpul orgasmului, vasopresina.

Share
2.139 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *