Cel mai MARE fond suveran din lume a ieşit la cumpăraturi în România

4 harta-norvegiaFondul de investiţii suveran al Norvegiei, cel mai mare fond suveran din lume, cu active de circa 557 mld. euro la finalul lui martie 2013, a realizat anul trecut primele investiţii pe bursa de la Bucureşti, potrivit raportului anual al fondului.

„Investiţiile fondului au crescut la 72 de ţări, la finalul lui 2012, de la 68 de ţări cu un an înainte, după ce acesta a intrat pe pieţe precum Qatar, Kenya şi România“, se arată în raportul anual al fondului.

Primele investiţii realizate de fondul norvegian în România sunt în acţiuni BRD, Banca Transilvania (TLV), Transgaz (TGN), Transelectrica (TEL) şi OMV Petrom (SNP), la care se adaugă un pachet de 1,14% din acţiunile Bursei de Valori Bucureşti (BVB), conform situaţiei portofoliului de la finalul anului trecut. Valoarea totală a inves­tiţiilor fondului pe bursa locală era de circa 2,1 milioane de euro, în condiţiile în care investiţiile totale în acţiuni ale fondului se ridică la circa 350 de miliarde de euro, fiind cel mai mare portofoliu de acţiuni din lume.

„Suma e insignifiantă raportată la portofoliul lor, dar faptul că a spart gheaţa e un semnal pozitiv pentru piaţă“, a comentat un broker.

Faptul că norvegienii au cumpărat deja acţiuni româneşti înseamnă că au alocat resurse pentru a studia piaţa şi companiile locale şi că ar putea să facă noi investiţii, poate chiar în ofertele publice ale statului. Un reprezentant al fondului norvegian a fost în primăvară la Bucureşti şi s-a întâlnit cu câţiva brokeri locali, potrivit unor surse din piaţă.

Share
2.236 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *