Cehia vrea să investească în R. Moldova

cehia-moldovaPrim-ministrul Iurie Leancă a avut astăzi o întrevedere cu Prim-viceministrul ceh al Afacerilor Externe, Jiří Schneider. Cei doi oficiali au avut un schimb de opinii despre relaţiile economice, politice şi comerciale bilaterale dintre Republica Moldova şi Cehia, a relatat pentru MOLDPRES Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului.

Premierul Iurie Leancă a mulţumit Guvernului ceh pentru susţinere în realizarea obiectivului de integrare europeană a Republicii Moldova.

„Sperăm să avem sprijinul politic necesar din partea statelor membre ale UE, inclusiv al Cehiei, la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, precum şi în perioada post-Vilnius”, a declarat şeful Executivului.

În context, Jiří Schneider a felicitat Guvernul de la Chişinău pentru că a îndeplinit toate obligaţiunile, în termenii stabiliţi, privind Liberalizarea Regimului de Vize.

„Republica Cehă îşi exprimă satisfacţia pentru că Republica Moldova a îndeplinit obligaţiunile asumate faţă de Uniunea Europeană. Cehia urmăreşte cu mare atenţie paşii pe care îi parcurge Moldova, în special în ceea ce priveşte implementarea prevederilor fazei a II-a a Planului de Acţiuni RM-UE privind liberalizarea regimului de vize”, a precizat Prim-viceministrul ceh al Afacerilor Externe.

Un alt subiect pe agenda bilaterală l-a constituit organizarea vizitei în 2014 a Preşedintelui Republicii Cehe, Milos Zeman în Republica Moldova.

De asemenea, s-a discutat şi despre realizarea unor proiecte investiţionale moldo-cehe, în special în domeniile: infrastructură, agricultură, asigurarea cu apă potabilă şi servicii sanitare, inclusiv managementul deşeurilor.

Premierul Iurie Leancă şi-a exprimat recunoştinţa pentru toate proiectele realizate cu suportul Cehiei, menţionînd că cel mai recent a fost, la 17 noiembrie, în ”Cimişlia”, privind restaurarea sistemului de tratare a apelor reziduale.

Cehia este unul dintre cei mai mari importatori europeni de vinuri moldoveneşti. Această ţară ocupă locul II în topul ţărilor din UE după Polonia.

Share
602 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *