CEC se va întruni vineri în ședință publică privind invalidarea alegerilor

Comisia Electorală Centrală (CEC) informează că va luat act de hotărârea Judecătoriei Chişinău din 19 iunie, care a devenit irevocabilă prin încheierea Curţii Supreme de Justiţie din 25 iunie, prin care nu s-a confirmat legalitatea alegerilor locale noi din 20 mai (turul I) şi 03 iunie 2018 (turul II), pentru funcţia de primar general al Chişinăului.

Potrivit unui comunicat al CEC, citat de trm.md,  şedinţa va fi convocată vineri, 29 iunie, ora 14:00, din considerentul că o parte din membri Comisiei se află în deplasări de serviciu, iar alții sunt în concediu ordinar.

Amintim că luni, 25 iunie, Curtea Supremă de Justiţie a respins cererea de recurs a primarului ales Andrei Năstase şi a menţinut în vigoare Hotărârea Judecătoriei Chişinău, decizia Curţii de Apel Chişinău prin care nu a fost confirmată legalitatea alegerilor noi desfăşurate în capitală pe 20 mai şi 3 iunie 2018. Decizia instanţei este definitivă şi nu poate fi supusă niciunei căi de atac.

Ședința de judecată s-a desfășurat pe fondalul unor proteste în faţa CSJ. Mai mulți locuitori ai capitalei, simpatizanți ai primarului ales, au manifestat în fața CSJ, cerând validarea rezultatelor alegerilor. Oamenii au cerut să li se respecte votul. Un protest a avut loc şi în această dimineaţă, în faţa Primăriei Chişinău.

Potrivit Codului Electoral, în caz de anulare, în decurs de două săptămâni este organizată votarea repetată, cu excluderea candidatului sau candidaților care au încălcat legea. Pe de altă parte, norma legală spune că nu pot fi organizate alegeri dacă vacanța funcției intervine cu mai puțin de un an înainte de alegerile ordinare, care ar urma să se desfășoare în iunie 2019.

Menționăm că în urma celui de-al doilea tur al alegerilor pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău, care s-a desfășurat pe data de 3 iunie, Andrei Năstase, candidatul PPDA a obținut 52,57% dintre sufragiile alegătorilor, iar Ion Ceban – candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, a obținut 47,43% din voturi. Funcția de primar al capitalei a rămas vacantă după ce Dorin Chirtoacă și-a dat demisia, la mijlocul lunii februarie curent.

Share
1.055 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *