Ce se întîmplă în PDM? Opinia unui expert

Deciziile drastice ale conducerii Partidului Democrat din ultimele zile, privind excluderile din partid, denotă că formațiunea a început să se pregătească intens de alegerile parlamentare din acest an și dorește să-și curețe imaginea publică. Opinia aparține analistului politic Anatol Țăranu și a fost exprimată pentru NOI.md, în contextul evenimentelor recente din interiorul Partidului Democrat.

taranu_2Deși califică drept întîrziată decizia retragerii deputatului Valeriu Guma din PD, dar și din Parlament, analistul precizează că acest lucru era absolut necesar. Potrivit lui, atît plecarea lui Guma, cît și excluderea celor patru membri ai PD care au participat la referendumul din Găgăuzia, nu sînt acțiuni întîmplătoare, dar fac parte dintr-un plan bine coordonat de conducerea PD.

„PD se pregătește intens de alegerile parlamentare, iată de ce conducerea partidului a și luat decizia de a-și curăța imaginea publică, pentru a se debarasa de cozile care ar putea împiedica obținerea unor rezultate bune la alegeri. Este un plan bine gîndit. În cazul lui Guma a fost o decizie luată cu întîrziere, dar a fost o cerință acută și absolut necesară pentru partid. Ceea ce s-a întîmplat va avea un efect benefic asupra imaginii PD”, a explicat Țăranu.

În contextul în care eliminarea din partid a celor patru membri ai PD a fost realizată la propunerea lui Vlad Plahotniuc, deși anterior Lupu declara că nimeni dintre organizatorii plebiscitului din Găgăuzia nu va fi tras la răspundere, expertul nu exclude prezența anumitor divergențe de opinii în interiorul partidului, lucru care i se pare firesc. În această ordine de idei, analistul a precizat că Plahotniuc este unul dintre liderii adevărați ai PD și are un cuvînt greu de spus în cadrul partidului.

Întrebat dacă există motive pentru a da curs zvonurilor vehiculate în presă, privind plecarea lui Vlad Plahotniuc și a lui Andrian Candu din PD, analistul a opinat că ambii politicienii și-au construit deja o imagine solidă în cadrul partidului și că, deocamdată, nu vede motive pentru care aceștia s-ar retrage.

„Atît Plahotniuc, cît și Candu au investit prea mult în acest partid. Candu a fost activ la conducerea Parlamentului, Plahotniuc este puternic legat de acest partid. Așa că, deocamdată, nu există indici clari care să confirme asemenea intenții”, a subliniat expertul.

Menționăm că ieri, în cadrul ședinței Consiliului Național Politic al PD, a fost votată excluderea din partid a membrilor PD care au participat la referendumul din Găgăuzia, considerat ilegal de autorităţile de la Chişinău. Printre cei patru este şi preşedintele Adunării Populare – Dmitri Constantinov.

Share
932 Vizualizari

6 comments on “Ce se întîmplă în PDM? Opinia unui expert

 1. Gicu says:

  PD intotdeauna a optat pe curatenie in rindurile membrilor care vin doar cu interese personale ascunse care prejudiciaza aspiratiilor democratice generale ale Partidului, astfel acum vedem o continuitate ale acelor actiuni si nu doar PR si imagine!

 2. Lena says:

  In PDM domina transparenta si intoleranta pentru subiecti dubiosi care vin in rindurile partidului cu scopuri ascunse si nu cu cele promovate de partid! Deci e si normal ca Padurea sa devina fara uscaturi e nevoie de curatenie periodica!

 3. Colea Ivanschi says:

  Daca asta la voi e expert, apoi eu is veteran al Primul Razboi mondial! Dar, da! Salut miscarile facute de Lupu si Plahotniuc de a exclude intrusii din sinul partidului.

 4. Valeria says:

  Cei din PDM au demonstrat ieri ca au dat dovada de responsabilitate si maturitate politica. A exclus din partid patru membri care au gresit si nu s-au supus disciplinei de partid – fiecare formatiune politica trebuie sa procedeze in asa mod daca se respect. PDM i-a exclus din partid pe cei care au participat la referendum ilegal din gagauzia, acum, trebuie si alte forte politice sa procedeze la fel.

 5. Daniel says:

  In PDM se intimpla un lucru sanatos dupa mine sint inlaturati cei care nu respecta legea si cei care nu au rezultate, iata asta e democratie, si asta e o reteta a succesului care ar trebui preluata de mai multe partide, ai oameni corupti afara cu ei, ai oameni care nu au rezultate afara cu ei ,etc.

 6. Aneta says:

  In PDM se intimpla ceea ce nu o vezi nici in PLDM chiar daca au oameni ce s-au compromis si nici in alte partide atit de la guvernare cit si din opozitie . La momentul actual doar PDM nu accepta oameni compromisi in fractiune .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *