Ce crede ”reformatorul” liberal Valeriu Saharneanu, absolvent al Școlii Superioare de Partid (PCUS), despre Vlad Filat

saharneanu2Iată ce spunea actualul ”reformator” liberal  Valeriu Sharneanu  la 18 martie 2013 despre insistența PLDM ca Vlad Filat să fie prim-ministru (fragment):

”Partidul Liberal Democrat insistă ca Vlad Filat să fie prim-ministru chiar şi în situaţia când interceptările telefonice transpărute în presă demonstrează că primul ministru a călcat cu ambele picioare pe câmpul penal. Ca membru al Comisiei Securităţii Naţionale, Apărare şi Ordine Publică afirm că înregistrările sunt stabilite legale, repet încă o dată: sunt legale, doar apariţia lor în presă a fost intempestivă, fapt investigat de Procuratura Generală. Societatea trebuie să salute acest eveniment ieşit din comun pentru că prezintă un mare interes public. El scoate în evidenţă esenţa unei guvernări. Exact aşa a funcţionat regimul mafiot comunist pe care chipurile noi l-am înlocuit. Cu asemenea metode noi nu vom fi acceptaţi niciodată în familia comunităţii europene, oricăt de multă dibăcie în ale ipocriziei am avea.

Numai că idioţii utili din mass-media şi societatea civilă plătiți de cel interesat, încearcă să catapulteze tema din spaţiul public, înlocuind-o cu refrenul schizofrenic al intoleranţiei Partidului Liberal şi al lipsei lui de discernământ în faţa pericolului revenirii la putere a comuniştilor. L-am auzit vineri la Vocea Basarabiei pe analistul politic Anatol Ţăranu, monologând despre o aşa numită „strategie de şoc” extrem de curajoasă a Partidului Liberal Democrat aplicată, adicătelea, la 13 februarie ca să pună pe fugă mafia şi menită să redimensioneze traectoria Republicii Moldova pe o magistrală europeană mult mai dreaptă şi mai scurtă. De acord, dar cum, dle Ţăranu, cu astfel de precedente? Oare credeţi dumneavoastră că va înțelege Uniunea Europeană politica fiscală promovată prin telefon de primul ministru care ordonă inspectorului-şef al instituţiei fiscale centrale să dea „oslablenie”(relaxare, cum ar fi pe-a noastră) unei firme cu capital străin şi fixează chiar şi suma amenzii la care trebuie să fie supusă, de 25 de ori mai mică decât cea aplicată de inspectorat. Ori cum ar descifra serviciile inteligente ale ţărilor care ne ajută să combatem corupţia expresia generică a funcţionarului din imediata proximitate a biroului primului ministru precum că o cutare acţiune fiscală ar valora, citez, „trei kile de iepuri”?

Ce este asta, doamnelor şi domnilor, stimabile domnule Ţăranu şi aşijderea ca el: ori instituţia fiscală face abuz de putere şi şantaşează agentul economic prin calcule voit deplasate, situându-se lamentabil pe câmpul infracţional, adică neconstituţional, ori prim-ministrul face trafic de influenţă amestecat cu abuzul de putere şi prejudiciază statul de cel puţin 480 mii de lei, încălcând şi el Constituţia? Aici am vrea să punctăm, că ceea ce se anunţa a fi o „guvernare reală”, gen Filat, prin apariţia înregistrărilor, subliniez o dată în plus, legale, este doar vârful unui imens aisberg de delaţiuni şi abateri de la normele unei guvernări democratice. Semnalele care parvin de la instituţia vamală, cea a achiziţiilor publice şi alte instituţii aflate sub responsabilitatea politică a Partidului Liberal-Democrat sunt extrem de îngrijorătoare. Situaţia este foarte bine cunoscută de toţi agenţii economici care au atingere cu aceste instituţii, dar şi de cancelariile occidentale care sunt informate prin intermediul ambasadelor avute la Chişinău.

Partidul Liberal nu poate trece peste aceste lucruri. Asta ar însemna să îşi trădeze alegătorii, dar şi pe ceilalţi cetăţeni făcuți să creadă în icoane politice mai mult decât în politici reale. Partidul Liberal nu doreşte alegeri anticipate, dar nu acceptă nici şantajul că evitarea lor trebuie să presupună complicitatea la o guvernare hoţomană și coruptă. Asta ar însemna să se continue în aceeaşi manieră: guvernăm ca să adunăm bani pentru a cumpăra voturile alegătorilor deveniţi între timp şi mai săraci datorită unei guvernări corupte. Este un drum al pierzaniei.

Considerăm că, la guvernare fiind, nu trebuie să te concentrezi pe tehnici de manipulare, ci pe programe traduse în viaţă, transfomate în beneficii pentru fiecare om. Este corect ca politicile noastre să fie cântărite cu greutatea faptelor, aşa cum se întâmplă în cazul primăriei Chişinău, chiar şi cu riscul că unele critici vor fi exagerate, iar altele fabricate cu rea-credinţă.

Trebuie oare ca PL să se lase intimidat de atacurile vehemente ale sotnelor mediatice angajate de Filat întro amplă acţiune de manipulare? Cunoscând că organizaţii de teapa Politiconului, mânuit de Anatol Ţăranu, albesc imaginea finanţatorului şi joacă la fiecare început de lună câte o partidă de poker politic, mişcând în sus sau în jos unele figuri fără să se atingă de prima, este datoria noastră să spunem oamenilor: fiţi atenţi, dragii noştri, ceea ce vi se serveşte pe talger de bun şi gustos nu este decât butaforie îmbibată cu toxine în doze mortale. Cu alte cuvinte: în noul guvern nu este loc pentru un prim-ministru compromis. Cei care au facut uz de strategia de şoc de la 13 februarie, fără să se consulte nu doar cu partenerii de Alianţă sau la o adică cu cei de dezvoltare, dar, barem, cu propriul partid, trebuie să recunoască o realitate: şocul s-a produs nu pe 13 februarie, ci două zile mai târziu, odată cu apariţia în presă a înregistrărilor telefonice. Atunci regele a apărut în faţa lumii în toată goliciunea lui. Iar un rege gol nu mai este rege.”

Share
6.914 Vizualizari

One comment on “Ce crede ”reformatorul” liberal Valeriu Saharneanu, absolvent al Școlii Superioare de Partid (PCUS), despre Vlad Filat

  1. Sveik says:

    Şi asta înseamnă că Saharneanu e trădătorul PL? Asta înseamnă că în partidul liberal nu trebuie să domine o atmosferă democratică? Sau trebuie să i se construiască cultul personalităţii şi lui Ghimpu, aşa, ca să fie în rând cu Voronin, Lupu şi Filat?
    Sper să vină minţile la loc tuturor liberalilor, cei mai îndărătnici să se adreseze la medic. Altfel, vă trimite Timofte la Dnepropetrovsk, la psihuşcă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *