Ce crede Petru Bogatu despre deontologia jurnaliştilor

bogatu-petru2”Chiar dacă în puzderia de oameni din centrul Chişinăului, printre miile de participanţi la mitingul „Pro Europa!”  de la 3 noiembrie, de bună seama s-au aflat  persoane care sau habar n-aveau pe ce lume se află, sau au venit dintr-un instinct gregar,  asta nu-i dădea dreptul reporterului să includă în titlu şi în lead acest tip de declaraţii, pentru că ele nu caracterizează spiritul predominant al evenimentului. Oricine a fost la miting s-a convins că majoritatea oamenilor au venit din îndemnul inimii, pentru că împărtăşesc aspiraţiile  europene”, scrie cunoscutul commentator politic Petru Bogatu pe blogul său.

”Nu-i exclus ca cineva să fi zis că  s-a prezentat în Piaţă “pentru a pierde timpul”, după cum relatează ProTV. Dacă-i aşa, este normal să semnalezi astfel de cazuri undeva în corpul ştirii. Este însă  un grav abuz şi  o violare a deontologiei profesionale să  bagi în titlu afirmaţia unei femei care se plânge că nu ştie de ce a venit la miting. Ori a unuia care insinuează că în Piaţă s-ar fi adunat de la un capăt la altul doar nişte pierde-vară. Iată de ce ProTV, chiar dacă a citat corect, a comis un act de manipulare  prin forţarea unor atitudini marginale”, notează Bogatu în articolul de pe blog.

”La orice miting poţi găsi nişte oameni beţi sau drogaţii, asta însă deloc nu înseamnă că  a avut loc  o demonstraţie a beţivilor sau a narcomanilor. La orice război poţi descoperi un soldat las sau un trădător. Dar înseamnă oare asta că ai de a face cu o armată a laşilor sau a trădătorilor?”, întreabă Petru Bogatu.

Potrivit lui Bogatu, aceluiaşi soi de manipulare se dedă şi Jurnalul, deoarece site-ul acestui canal de televiziune  titrează “Miting pro-european la Chișinău: „Am venit pentru că mi-a zis șeful”.

”Apropo, unii dintre manifestanţi scandau „Vrem Unirea!”, fapt relatat de România Liberă, de exemplu. De ce ProTV şi Jurnal TV n-au scos în faţă şi acest slogan, de vreme ce au avut o slăbiciune pentru strigătele din planul secund al mitingului?”, scrie comentatorul.

În concluzie Petru Bogatu notează că ştirile negative se vând mai bine, dar ”minciunile sau semi-adevărule otrăvite sunt mărfuri contrafăcute în mass-media, nu? Iar  cumpărătorii, precum se ştie, odată şi odată se dumeresc ca să nu-i mai ierte apoi pe vânzătorii de falsuri”. / hotnews.md

Share
759 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *