Caz de rasism la nivel înalt

Refuzul Magen David Adom, echivalentul Crucii Roşii în Israel, de a accepta sângele donat de o deputată de culoare de origine etiopiană, Pnina Tamano-Shata, a provocat, miercuri, un scandal în Israel.загруженное (14)

Deputata a vrut să doneze sânge cu ocazia unei campanii a Magen David Adom în incinta Parlamentului, la Ierusalim. Dar o reprezentantă a acestui organism, filmată şi înregistrată de o cameră video, i-a explicat că, “potrivit directivelor Ministerului Sănătăţii, nu este posibil să se accepte sânge special de origine evreiască etiopiană”.

Potrivit presei, Ministerul Sănătăţii apreciază că sângele evreilor de origine etiopiană, care nu sunt născuţi în Israel, este susceptibil să propage boli precum SIDA.

Deputata a criticat, într-un interviu acordat postului de televiziune privat Canal 10, “acest afront împotriva unei întregi comunităţi din cauza culorii pielii sale”. “Am 32 de ani, am ajuns la vârsta de trei ani în Israel, mi-am efectuat serviciul militar şi am doi copii, nu există niciun motiv pentru a mă trata în acest fel”, s-a indignat ea.

Ea a amintit că în urmă cu 16 ani a avut loc o mare manifestaţie a comunităţii evreieşti etiopiene la Ierusalim, în momentul în care autorităţile sanitare se debarasau, fără a-l folosi, de sângele donat de membrii acestei comunităţi.

În urma consultărilor, responsabilii Magen David Adom au declarat că sunt pregătiţi să accepte sângele deputatei, dar că acesta va fi congelat şi nu va fi utilizat, a precizat site-ul de Internet Ynet.

Alertat, premierul Benjamin Netanyahu a sunat-o pe parlamentara membră a Yesh Atid, un partid de centru din cadrul coaliţiei, pentru a-şi exprima “admiraţia” şi a declarat că va cere examinarea directivelor aflate la originea acestui caz.

MediaFax.ro

Share
623 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *