Catherine Ashton: Acordurile dintre Kiev și Moscova nu împiedică asocierea Ucrainei la UE

Acordurile semnate marți între Kiev și Moscova, cu ocazia vizitei în capitala rusă a președintelui ucrainean Viktor Ianukovici, nu împiedică asocierea Ucrainei la UE, a declarat miercuri șefa diplomației europene Catherine Ashton, potrivit ITAR-TASS.imageResize (11)

”Uniunea Europeană rămâne deschisă pentru semnarea Acordului de Asociere cu Ucraina. Nu considerăm că acordurile dintre Ucraina și Rusia pot crea piedici pentru aceasta”, a afirmat Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate.

Rusia și Ucraina au semnat marți, la Moscova, în prezența președinților Vladimir Putin și Viktor Ianukovici, o serie de acorduri care prevăd, între altele, cumpărarea de titluri de stat ucrainene de către Federația Rusă în valoare de 15 miliarde de dolari și scăderea cu o treime a prețului la gazele naturale rusești livrate fostei republici sovietice.

Referitor la aceste acorduri, cancelarul german Angela Merkel a declarat miercuri că UE le va examina cu atenție, făcând totodată apel să se iasă din situația în care ‘fiecare decizie luată de către o țară aflată între UE și Rusia este întotdeauna interpretată ca o decizie în favoarea uneia sau alteia’. Angela Merkel a dat, de asemenea, asigurări că oferta în ceea ce privește asocierea Ucrainei la UE este în continuare valabilă.

De amintit că, sub presiunile Moscovei, guvernul ucrainean condus de premierul Mykola Azarov a anunțat la 21 noiembrie suspendarea procesului de apropiere a Ucrainei față de UE și relansarea relațiilor comerciale cu Rusia și cu alte state din CSI. Această decizie a provocat ample acțiuni de protest la Kiev, acțiuni care continuă și în prezent, opoziția făcând apel la noi mobilizări în urma acordurilor semnate la Moscova.

Agerpres

Share
547 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *