Care este mesajul lui Leancă pentru Formuzal

În deschiderea ședinței de astăzi a Guvernului, prim-ministrul Iurie Leancă a ținut să le transmită un mesaj autorităților Autonomiei Găgăuze. Chiar dacă, bașcanul regiunii, Mihai Formuzal, a lipsit de la ședință, șeful Executivului a fost ferm în alocuțiunea sa, informează Unimedia.

formuzal-1024x681„Sunt convins că și cetățenii de la Comrat, ca și cei de la Soroca își doresc să aibă drumuri bune spitale și școli (…) Aș ruga conducerea autonomiei să nu se ocupe doar de blamarea eforturilor noastre, dar să prezinte obiectiv starea de lucruri.

„Noi vom continua să ne preocupăm de toate problemele, și din sud și din nord. Vreau să vă asigur dle viceguvernator Stoianoglo că și atunci când mă voi întâlni la Chișinău cu președinții BEI și BERD voi discuta despre investiții noi, inclusiv în autonomia găgăuză. Atunci când mă voi întâlni la Soci cu Medvedev voi discuta și despre relațiile agenților economici din regiune cu Federația Rusă”, a declarat premierul.

Iurie Leancă a mai adăugat că acțiunile din ultima perioadă întreprinse de autoritățile de la Comrat au tendința doar de a tensiona situația.

„A fost lansată și ideea ca bașcanul să fie exclus din componența Guvernului. Nu cred că este o poziție bună. Dimpotrivă, cred că aici (în Guvern – n.r.) trebuie să discutăm problemele și să facem politică, inclusiv, dar nu înafară. Noi dorim să ne axăm pe probleme care țin de interesele tuturor cetățenilor noștri, și nu pe cele care ar fi împotriva integrității teritoriale a statului. Vă rog să îi transmiteți acest mesaj bașcanului, exact așa cum l-am expus eu, nu denaturat”, a punctat categoric șeful Executivului.

UNIMEDIA precizează că duminica, 2 februarie, în autonomia găgăuză a avut loc un referendum, declarat ilegal de instanța de judecată de la Comrat. În cadrul plebiscitului cetățenii au fost consultați în privința vectorului extern al țării.

Potrivit datelor făcute publice de șeful CEC de la Comrat, la referendum s-a înregistrat o prezență la urne de peste 70%, asta însemnând puțin peste 70.000 de alegători. Aproape 100% din cei care au votat s-au expus PRO integrarea în Uniunea Vamală, fiind de acord ca organul legislativ local să poată decide asupra independenței regiunii.

Share
634 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *