Candu: Preţul la zahăr şi la alte produse agricole va scădea, datorită proiectului PDM

candu_tribunaMDDatorită proiectului de lege adoptat joi, 11 aprilie, de Parlament în lectură finală, prin care este modificată procedura de achitare a TVA la produsele agricole, preţul acestora şi în special al zahărului va scădea, iar producţia autohtonă va fi mai competitivă cu cea de import, a declarat deputatul democrat Adrian Candu, unul din autorii proiectului, citat de IPN.

El a explicat că TVA la zahăr va scădea de la 20% la 8%. Aceasta a fost necesar în contextul în care majorarea TVA de la 1 ianuarie 2013 a condus la reducerea semnificativă a vânzărilor. Astfel, potrivit democratului, în 2012 au fost vândute peste 80 de mii de tone de zahăr, dar în primele trei luni ale anului curent doar trei mii de tone. „Celălalt zahăr este exportat, din cauza că nu poate face faţă concurenţei acestui tip de produs de import şi adus prin contrabandă”, a declarat Candu.

Proiectul elaborat de deputaţii democraţi prevede că agricultorii nu vor mai achita TVA de 20%. Vor achita doar 8%, iar 12% vor rămâne la dispoziţia agentului economic şi vor fi utilizate exclusiv în procesul de fabricaţie a producţiei agricole. În ce priveşte zahărul, TVA se reduce de la 20% la 8%.

„Astfel, zahărul se va ieftini cu 12%, ceea ce înseamnă peste 2 lei la kilogram, produsul devenind competitiv în raport cu cel de import. Se va reduce preţul şi la alte produse agricole, deoarece producătorii nu se vor mai confrunta cu lipsa de mijloace financiare. Până acum ei erau impuşi să ia credite, iar creditele sunt scumpe”, a declarat Candu.

De la 1 ianuarie 2013, producătorii agricoli achită 20% TVA, dintre care 12% le sunt restituite. Legea nouă a fost criticată de producători care au organizat vara trecută şi proteste.

Share
2.713 Vizualizari

2 comments on “Candu: Preţul la zahăr şi la alte produse agricole va scădea, datorită proiectului PDM

  1. Victor says:

    Un lucru care il apreciez eu la cei de la PDM, este faptul ca acestia mai putin vorbesc si fac mai mult, mai devreme au zis ca vor face schimbari si mariri de pensii…da si au realizat, acum de asemenea si aceasta initiativa propusa de candu este una de asemenea foarte binevenita pentru agricultotii din RM, deoareceacestia sunt categoria cea mai numeroasa de populatie care pentru a se mkentine si deszolta au nevoie cu adevarat de sustinerea statului…deci proiectul votat este un adevarat model de promovare a politcilor social democrate dupa modelul european.

  2. Eduard says:

    Sa inteleg ca PDM-ul trebuie sa faca ordine dupa dezastrul creat de cei de la PLDM….eu nu stiu daca lumea tine minte, dar majorarea impozitului la agricultori a fost o initiativa venita de la pldm, acum jumatate de an, care prin aceste scheme au incercat sa preseze agricultorii si inclusiv sa sporeasca gradul de contrabanda la frontierile RM.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *