Candu: Îngrijorările președintelui Dodon sînt neîntemeiate

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, îl îndeamnă pe Preşedintele Igor Dodon să nu-şi facă griji pentru neutralitatea Moldovei. Potrivit agenţiei Infotag, despre aceasta el a scris luni pe pagina sa de facebook.

31549_cand.l„Neutralitatea Republicii Moldova este afirmată în Constituție și nu există niciun motiv de îngrijorare că neutralitatea ar putea fi pierdută sau că în Moldova ar putea veni forțe militare străine (cu excepția celor care deja sunt dislocate în regiunea transnistreană). În acest sens, îngrijorările Președintelui Igor Dodon sunt neîntemeiate”, a scris Candu.

El a menţionat că „Oficiul NATO deschis la Chișinău este un birou prin care se asigură o bună comunicare a acestei structuri internaționale cu instituțiile noastre militare”.

„Deci este un oficiu tehnic, de informare și comunicare, nimic mai mult. Ținem să amintim că încă din perioada comunistă au fost puse bazele unor relații de colaborare cu structurile NATO. Militarii noștri au început să fie antrenați în misiuni de pacificare, iar armata moldovenească a avut doar beneficii de pe urma acestei cooperări; la fel și securitatea națională”, a subliniat Candu.

La conferinţa de presă de vinerea trecută, prim-ministrul Pavel Filip a declarat că Oficiul NATO de la Chişinău va începe să activeze în luna martie. La sfârşitul lunii noiembrie 2016, Moldova a semnat un Acord privind deschiderea unui Birou de legătură al NATO la Chișinău. Documentul a fost semnat la oficiul NATO din Bruxelles de către Pavel Filip şi secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.

Preşedintele Igor Dodon a declarat că intenţionează să blocheze activitatea Oficiului NATO şi „să obţină respectarea strictă a neutralităţii Moldovei, care este unul din principiile constituţionale fundamentale”. În cadrul unei conferinţe de presă de săptămâna trecută la Moscova, Dodon nu a exclus că în cadrul vizitei sale la Bruxelles de la începutul lunii februarie va aborda subiectul închiderii Oficiului NATO de la Chişinău şi va solicita semnarea unui document special privind recunoaşterea de către NATO a neutralităţii Moldovei.

Share
2.157 Vizualizari

5 comments on “Candu: Îngrijorările președintelui Dodon sînt neîntemeiate

 1. Daniel says:

  Dodon asta nu înțelege, el are mediul său, unde lucrurile stau diferit, cum vrea Putin. Și chiar dacă NATO nu prezintă pericol, el va crea unul ca acesta. Să nu uităm că și la Moscova a promis că se implica în cursul european al țării, iar aici problema devine și mai gravă.
  Consolidarea forțelor pro-UE este necesară ca niciodată.

 2. Teodor says:

  Siiii??? Pu*a aista de Dodon inca mai are nas sa ne spuna despre neutralitate, chiar daca arama a 14 a a lui Putin sta in Transnistria de prin anii ’90???? Spunetii magarului care este diferenta dintre o armata si un sediu civil.

 3. Oleg says:

  Ingrijorarile lui Dodon au sco de manipulare si populismul loi ne vorbeste despre pregatire de prezidentiale. Dodon a stiut destul de bine ca ca presedinte nu poate schimba de loc, ceia ce isi doreste chiar el personal pentru zine.

 4. Adevarul says:

  We Bidon, si in Rusia este un oficiu NATO dar ei nu sunt deranjati de acest fapt, de ce tu in kkt de caine te-ai gasit cel mai destept sa te pronunti in acest sens.

 5. Albert says:

  Dodon mai intii ar trebui sa s eingrijoreze de armata rusa din stinga Nistrului care sprijina separatismul, apoi sa vorbeasca d eun simplu birou NATO sau tentative de subminarea neutralitatii RM.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *