Candu: Ca niciodată, dialogul cu SUA este la cel mai înalt nivel

În ultima perioadă, dialogul Republicii Moldova cu Statele Unite ale Americii s-a intensificat și crește la nivelul unui dialog strategic. Pe dimensiunea interacțiunii Parlamentului Republicii Moldova cu Congresul american, ca niciodată, dialogul este la cel mai înalt nivel. Declarația aparține șefului legislativului, Andrian Candu, transmite IPN.

Potrivit președintelui Parlamentului, cu administrația de stat americană se încearcă să se intensifice dialogul pe câțiva piloni fundamentali: securitate și apărare, infrastructură, comerț, mediul de afaceri, infrastructură energetică, educație și societate civilă. „Săptămâna viitoare, când voi fi și eu la Washington, se va lansa o platformă economică, un consiliu de afaceri Republica Moldova-Statele Unite ale Americii. Pentru prima dată, inclusiv oameni de afaceri din SUA se vor asocia pentru a promova investițiile în Republica Moldova sau pe cele din Republica Moldova în SUA”, a declarat oficialul.

Andrian Candu spune că a existat o perioadă în care aproape că nu s-au organizat ședințele grupurilor strategice dintre cele două state. Mai ales pe domeniile energie, educație, infrastructură și apărare și securitate. „Au fost și oameni diferiți, și timpuri diferite. Cert este că acum se depun eforturi considerabile și de către ambasada Americii la Chișinău, și echipa noastră de la Washington încearcă să facă mai multe. Noi ne-am diversificat foarte mult și pe dimensiunea Guvernului, și pe dimensiunea Parlamentului”, notează șeful legislativului.

Despre relația cu România, Andrian Candu a declarat că Republica Moldova se află pe primul loc în prioritățile României, alături de rolurile UE și NATO pentru statul vecin. „Republica Moldova întotdeauna a fost o prioritate pentru București și indiferent de partidele care sunt la guvernare, indiferent de oamenii care sunt în anumite funcții, de la Președinție și până la prim-ministru și, inclusiv, Casa Regală, sunt cu gândul și cu inima la Republica Moldova. România întotdeauna vine cu un suport deosebit, permanent, pentru Moldova”, a conchis președintele Parlamentului.

Share
1.180 Vizualizari

3 comments on “Candu: Ca niciodată, dialogul cu SUA este la cel mai înalt nivel

  1. timofei says:

    n-ar fi rau ca ambasada SUA sa sisteze finantarea canalelor si ong-urilor si portalelor care ironizeaza riscul tancurilor rusesti…

  2. Ceban says:

    Nu degeaba se duce Plahotniuc in SUA in fiecare luna

  3. Mihai says:

    Dar opozitia incearca sa ne faca sa credem ca Plahotniuc va fi penalizata de americani, cin datorita vizitelor sale relatiile moldo-americane au evoluat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *