Calculul lui Viktor Orban în relația cu Rusia

În timp ce la Bucureşti, ţările Europei Centrale şi de Est au căutat o cale de evadare din monopolul energetic al Rusiei, Ungaria îşi face planuri de viitor fix cu ruşii. Vladimir Putin tocmai a anunţat că Rusia va începe cât de curând lucrările de extindere a centralei nucleare de la Paks, singura din Ungaria. Anunţul liderului rus a venit după ce Viktor Orban i-a făcut o nouă vizită lui Vladimir Putin.

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: Rosatom va începe, în viitorul apropiat, lucrările de construcţie a două noi reactoare la centrala nucleară Paks. În acest context, vă anunţ că centrala produce deja 40% din consumul de energie al Ungariei.

Această decizie nu face decât să sporească dependenţa Ungariei de sectorul energetic din Rusia, de unde importă deja 57% din necesarul de gaz natural şi 89% din necesarul de petrol. Proiectele în domeniul energiei sunt o importantă componentă a relaţiei Rusia-Ungaria care se adaugă unei apropieri evidente şi în viziunea politică a celor doi lideri.

Vladimir Putin şi Viktor Orban s-au vizitat reciproc de cel puţin 12 ori în ultimii opt ani.

La Bucureşti, la summitul Iniţiativei Celor Trei Mări, Ungaria a fost reprezentată la nivel de ambasador. Preşedintele a fost nevoit să-şi anuleze vizita pentru că avionul său a suferit o defecţiune.

Share
762 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *