Cafeina consumată în cantități mari pune în pericol sănătatea

Autoritățile americane din domeniul sănătății trag un semnal de alarmă: consumată în cantități mari, cafeina poate fi periculoasă, ea existând și în produse în care nu ne-am aștepta să fie, scrie lepoint.fr.

imageResize (18)

Cafeina este un stimulator al sistemului nervos și al sistemului cardio-vascular. Este un mic element de dopare, care acționează și asupra mușchilor’, spune Florence Rossi-Pacini, dietetician și nutriționist. Cafeina acționează împotriva senzației de oboseală, determinând un spor de energie. Prin urmare, consumată în cantități moderate, această substanță naturală are efecte benefice.

Problema este că oamenii consumă cafeină fără să știe. Ea este prezentă în cafea și ceai (circa 80 mg într-o ceașcă), dar și în multe alte produse. Medicamentele împotriva durerii sau răcelii (aspirină, paracetamol), precum și unele suplimente alimentare pot conține și ele cafeină. Se găsește și în alimente consumate aproape zilnic, de la ciocolată (100 mg în 250 g) și gumă de mestecat la băuturi pe bază de cola (între 30 și 50 mg la 33 cl) și energizante. Acestea din urmă conțin cele mai mari cantități de cafeină: 180 mg la fiecare doză.

Consumată în cantități mari, cafeina poate avea efecte neplăcute, peste 1,2 g de cafeină pe zi creează organismului unele probleme. Această cantitate este atinsă ușor cu cafea, cola, băuturi energizante și ciocolată în cantități mari.

Consumată în cantități mici, cafeina este stimulatoare, contribuind la creșterea atenției și a capacității de concentrare. În cantitate prea mare, poate provoca tulburări ale somnului, iritații gastrice, creșterea presiunii arteriale, tahicardie, stres și anxietate. ‘La persoanele care prezintă factori de risc (diabetici, persoane slabe de inimă), poate provoca tulburări cardiace’, adaugă Rossi-Pacini.

Prin urmare, cafeina nu este un produs inofensiv. Chiar dacă decesul americanului de 40 de ani este un caz excepțional, se recomandă totuși prudență în consumarea acestui ‘drog’, specialiștii avertizând că oamenii se comportă diferit în ceea ce privește efectele cafeinei.

Agerpres

Share
591 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *