Boțan: Din acest exercițiu trebuie să ieșim cu primarul capitalei ales

Procesul electoral care a fost inițiat în primăvară privind alegerea noului primar al municipiului Chișinău trebuie încheiat. Astfel, conform legislației în vigoare, chișinăuienii trebuie să se aleagă cu un primar din acest exercițiu electoral. Declarația a fost făcută de directorul executiv al Asociației pentru Democrație Participativă „ADEPT”, Igor Boțan, în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la postul de televiziune TV8, transmite IPN.

Igor Boțan spune că acest proces electoral trebuie încheiat, respectiv, ar trebui organizate alegeri până când chișinăuienii vor avea un primar. Potrivit lui, în două săptămâni de la o eventuală decizie a Curții Supreme de Justiție, dacă se va menține nevalidarea mandatului, trebuie organizate alegeri repetate. Igor Boțan nu exclude că va fi repetat turul întâi, inclusiv cu participarea Silviei Radu, dar cu excluderea candidaților Ion Ceban și Andrei Năstase. „Din acest exercițiu trebuie să ieșim cu primarul ales”, a declarat directorul executiv „ADEPT”.

În opinia lui, motivul din care este interzisă agitația electorală în ziua scrutinului este pentru a nu admite anumite tulburări ale ordinii publice în ziua alegerilor și nu pentru ca să nu se admită influențarea opțiunilor electoratului. „Codul Electoral prevede că agitația de pe panouri rămâne, toată informația care este pe internet rămâne, deci, însăși abordarea instație de judecată care a invalidat rezultatele este greșită”, a spus Igor Boțan. Directorul executiv „ADEPT” spune că există un șir de țări europene unde curțile constituționale au calificat drept neconstituțională limitarea dreptului la exprimare în ziua scrutinului.

Pavel Postică, director de programe al Promo-LEX, consideră că decizia instanței de judecată privind nevalidarea mandatului de primar cu greu poate fi numită o hotărâre judecătorească în afară de faptul că formal conține toate atributele pe care trebuie să le aibă o hotărâre: „Însă pe partea de motivare nu convinge”. Pavel Postică susține că în Codul electoral există trei tipuri de răspundere: juridică, contravențională și penală: „Agitația electorală în ziua alegerilor este o încălcare care prevede răspundere contravențională în mărime de maximum 1500 de lei”. Potrivit lui, anularea alegerilor este o pedeapsă electorală de alt ordin și aceasta poate fi aplicată exclusiv în patru cazuri: implicarea în campanie electorală a cetățenilor străini, finanțarea campaniei din exterior, depășirea plafonului pentru cheltuieli și nedegrevarea din funcție a unei persoane cu funcție de răspundere.

Președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, este de părere că guvernarea testează limitele răbdării societății. „Guvernarea, oligarhii ne pregătesc pentru alegerile parlamentare și vor să vadă până unde pot să meargă. Și dacă noi le vom permite acum să ne fure votul, să schimbe decizia cetățenilor, evident că după asta va fi și mai greu ca să apărăm votul de la parlamentare”, a spus Maia Sandu. De asemenea, lidera PAS spune că reprezentanții guvernării nu s-au așteptat la rezultatele care au fost înregistrate la locale, de aceea a fost inventată această soluție privind nevalidarea.

Primarul ales, liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, spune că dacă actele de primar vor întârzia prea mult, probabil va trebui să fie „validate” în stradă. El spune că guvernarea testează nervii cetățenilor și atitudinea lor față de justiție. „Oamenii sunt atât de supărați. Ei au acceptat să li se fure bănci, societăți, televiziuni, miliarde, dar au fost și au votat și au ajuns acum să li se fure și votul atât de masiv și grosolan”, spune Andrei Năstase. În opinia lui, decizia luată de instanța de judecată privind nevalidarea mandatului său este una ridicolă.

Marți, 19 iunie, Judecătoria municipiului Chișinău, sediul Centru, nu a validat rezultatele alegerilor locale noi din Chișinău.

Share
912 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *