BNM nu anticipa o creștere a prețurilor

Banca Naţională a Moldovei a revizuit în creştere prognoza privind rata anuală a inflaţiei pentru anul 2014, la 5,4 la sută, în creştere cu 0.7 puncte procentuale decît se estima în luna octombrie anul trecut, citează prime.md.

7964_big„Pentru anul 2015 se prognozează o inflaţie de 4,8 la sută sau cu 0.5 puncte procentuale mai mult decât se anticipase anterior. În trimestrele întîi şi doi, 2014 BNM anticipează o creştere lentă a nivelului general al preţurilor, în principal din cauza contribuţiei preţurilor la produsele alimentare, iar în a două jumătate a anului inflaţia îşi va relua trendul descrescător”, a declarat într-o conferinţă de presă guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu.

BNM a prezentat astăzi Raportul asupra inflaţiei nr.1, în care sunt prezentate prognozele şi factorii care vor influenţa evoluţia ratei inflaţiei.

Principalele riscuri dezinflaţioniste sunt legate de diminuarea prognozelor privind creşterea economică a principalilor parteneri comerciali, în special a Rusiei, de scăderea preţurilor internaţionale la produsele alimentare şi posibila înăsprire a condiţiilor de migraţie şi comerţ extern cu Federaţia Rusă. De asemenea, o scădere probabilă a transferurilor din străinătate a mijloacelor băneşti în favoarea persoanelor fizice, ar afecta sursele de finanţare a consumului şi, prin urmare, ar inhiba cererea internă.

Riscurile inflaţioniste ar putea surveni din partea redresării cererii interne, precum şi din majorarea preţurilor internaţionale la petrol. Totuşi, riscurile dezinflaţioniste vor predomina şi în anul viitor.

Share
516 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *