BNM a stabilit o nouă prognoză a inflației

Rata medie a inflaţiei în Moldova în anul 2018 va ieşi din ţinta inflaţionistă stabilită de Banca Naţională (BNM) de 5% plus-minus 1,5% şi va constitui 3,2%.

„În medie, în anul curent, indicele prețurilor de consum este prognozat la 3,2%, iar în al patrulea trimestru rata inflației va atinge valoarea de 2%”, a spus viceguvernatorul BNM, Vladimir Munteanu, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit agenţiei Infotag, el a subliniat că, în luna august, indicele prețurilor de consum va scădea ca urmare a reducerii în iulie a tarifelor reglementate la energia electrică.

Munteanu afirmă că, începând cu anul 2019, rata inflației va crește, iar valoarea medie anuală va fi de 4,9%.

Comparativ cu prognoza sa anterioară a ratei inflației, BNM a redus cu 1 punct procentual valoarea medie a inflației pentru 2018, de la 3,3% la 3,2%, lăsând neschimbată prognoza inflației pentru anul viitor, de 4,9%.

„Dacă în trimestru patru al anului 2018, ne așteptăm la o scădere a inflației până la 2%, deja în trimestru patru al anului 2019 valoarea acesteia va ajunge la 6,5%, deși valoarea medie pe anul 2019 al indicelui prețurilor de consum va constitui 4,9%”, a spus Munteanu.

Printre riscurile inflaționiste, el a evidențiat creșterea prețurilor la materiile prime şi produsele importate în Republica Moldova, precum și creșterea prețurilor la alimente, care joacă un rol important în „coșul inflației“.

„Vedem riscuri dezinflaționiste în scăderea creditării sectorului real al economiei de către bănci și în reducerea prețurilor la resursele energetice, în special la tarifele reglementate pentru consumatorii la gazele naturale și energia electrică”, a spus Munteanu.

Referindu-se la politica monetară, bancherul a spus că, în trimestrul doi BNM a intervenit pe piața valutară, cumpărând în total $40 mil., ceea ce este de aproape două ori mai puțin decât în primul trimestru al anului 2018.

„Ca urmare a creșterii semnificative a exporturilor, a remitenţelor în sumă de peste $640 mil. de la migranții muncitori și cumpărării de valută pe piață, indicele activelor de rezervă s-a apropiat de $2,9 mlrd.”, a spus bancherul.

Vladimir Munteanu a prezentat date cu privire la diminuarea ratei la valorile mobiliare de stat (VMS), menţionând că rata dobânzii la VMS cu termenul de un an a scăzut de la 5,16% la 4,52%, la VMS cu termenul de doi ani – de la 6,11% la 5,64%, iar la VMS cu termenul de șase luni – de la 5,10% la 4,27%.

Viceguvernatorul a mulțumit angajaților Departamentului politica monetară pentru munca lor de înaltă calitate și eficientă, care a rămas pe plan secundar , în perioada de stabilizare a sectorului bancar și reformelor în legătură cu trecerea la standardele Basel 3.

Share
989 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *