Belarus și Kazahstan nu sunt pregătite să adere la Uniunea Vamală

Belarus și Kazahstan se împotrivesc aderărării la Uniunea Vamală pentru că nu au drepturi egale cu Rusia, notează portalul gazeta.ru.

highres_00000403007998_8322d3cd7b-660x330Astăzi la Minsk urmează să aibă loc şedinţa Consiliului economic suprem eurasiatic, la care vor participa Rusia, Belarus şi Kazahstan. Pe ordinea de zi a evenimentului sunt 2 subiecte: adoptarea Acordului de creare a uniunii şi aderarea noilor membri. Sursa menţionează faptul că tratatul de înfiinţare a Uniunii Vamale ar putea să nu fie semnat pentru că statele partenere sunt supărate că Rusia îşi impune propriile reguli.

“Haideţi să eliminăm toate restricţiile. Însă dacă acum sunteţi gata doar să semnaţi acordul, iar eliminarea restricţiilor să se producă peste 10-15 de ani, înseamnă că atunci vom şi-l semna”, a spus Lucaşenco pe 22 aprilie, în adresarea sa anuală către poporului belarus şi Adunarea Naţională a acestei țări.

Totodată, liderului de la Astana, Nursultan Nazarbayev a declarat că tratatul dintre Rusia, Kazahstan şi Belarus nu trebuie să afecteze acordurile semnate cu alte state şi organizaţii internaţionale.

Din participarea la Uniunea Vamală, Astana are mai mult de pierdut, decât de câştigat, se indigna Nazarbaiev. Continuă să persiste dificultăţi în promovarea produselor alimentare din Kazahstan, nu există acces liber la piaţa energie electrice a Rusiei, sunt limitate posibilităţile pentru tranzitul de energie electrică, a enumerat preşedintele Kazahstanului.

Însă, conform calculelor Ministerului rus de Finanţe, dacă Moscova va ceda în faţa condiţiilor lui Lucaşenco şi va renunţa la restituirea taxelor, bugetul rus va pierde anual aproximativ 30 miliarde USD.

În cazul în care la summit-ul de la Minsk se va reuşi negocierea eliminării treptate a restricţiilor, şi nu din 2015 aşa cum insistă Belarusul, atunci Rusia ar putea să reducă taxele de export şi să crească taxa pentru extragerea mineralelor utile.

Share
2.661 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *