Barnier îi îndeamnă pe britanici să ia „o decizie”

Negociatorul-şef UE al Brexitului Michel Barnier i-a îndemnat joi pe britanici ca mai degrabă să ia ”o decizie” decât să ceară o eventuală amânare a datei Brexitului, apreciind că negocierile Brexitului se află într-”un moment grav”, relatează AFP.

”Astăzi avem nevoie mai ales de o decizie, este mai importantă decât un timp suplimentar”, a apreciat Barnier într-o conferinţă de presă la Viena.

Cancelarul austriac Sebastian Kurz a subliniat, în această conferinţă de presă comună, că, ”dacă un Brexit nu este posibil până la sfârşitul lui martie”, europenii ”vor acţiona în favoarea unei prelungiri” a termenului ieşirii din Uniunea Euripeană (UE).

Barnier a subliniat că o eventuală amânare a datei ieşirii Regatului Unit din UE ar trebui să servească găsirii unei ieşiri din impas în Parlamentul de la Westminster şi nu unei amânări pur şi simplu a problemei.

El a exclus o modificare de către UE a ”plasei de siguranţă” irlandeze (“backstop”) sau o redeschidere a acordului retragerii.

Până la 29 martie – data la care este prevăzut Brexitul – ”mai avem foarte puţin timp (…), este aşadar momentul ca Regatul Unit, Guvernul său, Parlamentul să-şi asume toate responsabilităţile şi să-şi asume consecinţele alegerilor pe care le-au făcut”, a îndemnat negociatorul-şef UE al Brexitului.

Premierul britanic Theresa May a obţinut în Parlament o validare a noii sale strategii în discuţiile cu UE, care putea cpnduce la o amânare a datei Brexitului.

Un calendar al unor voturi în Camera Comunelor – în trei etape, până la 14 martie – a fost stabilit, iar ultimul vot ar putea conduce la o amânare ”limitată” a Brexitului, o idee căreia May i s-a opus mereu până acum.

Michel Barnier a repetat că principala întrebare pe care şi-o vor pune ţările europene în cazul unei eventuale cereri de amânare a Londrei este ”de ce?”.

Această prelungire poate să fie ”tehnică, pentru a da timp Parlamentului britanic să ratifice tratatul votat anterior”.

”Dacă nu acesta este cazul, europenii vor vrea să ştie la ce serveşte să se amâne din nou” termenul-limită, a argumentat francezul.

După respingerea masivă a acordului divorului de către deputaţii britanici, în ianuarie, Theresa May încearcă să renegocieze cu Bruxellesul o nouă versiune a textului, susceptibilă să obţină o majoritate parlamentară. Însă fără succes, până în prezent.

”Noi am terminat treaba” cu privire la acodul Brexitului, care ”nu va fi refăcută”, a dat asigurări, din nou, negociatorul-şef european.

În cazul unei amânări cu mai multe luni a ieşirii din UE, data alegerilor europene, la sfârşitul lui mai, reprezintă o problemă, a subliniat, la rândul său, cancelarul austriac Sebastian Kurz.

”Participarea la scrutin a unei ţări care vrea să părăsească UE ar fi mai mult decât absurdă”, a apreciat cancelarul.

Share
459 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *