Banii pentru mituirea deputaților provin de la banca lui Platon

Banii găsiţi de CNA în casetele de valori ale arestaţilor în cazul tentativei de cumpărare a deputaţilor provin de la Moldinconbank, care ar fi controlată de controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, care spun că pe banderole cu care erau infăşuraţi era numele băncii respective, notează portalul Hotnews.

24703-13947-25227-68Această informaţie este confirmată şi de o analiză efectuată de Unimedia referitor la provenienţa celor 500 de mii de euro destinate mituirii deputaţilor. Sursa precizează că în imaginile făcute publice de CNA pot fi văzute ștampilele de la două bănci licențiate în Republica Moldova. Este vorba de Moldindconbank și Energbank.

De asemenea, analistul politic Roman Mihăieş a declarat joi la Publika TV că provenineța banilor din Ucraina dovedește că interesul celor care orchestrează tentativele de corupere a deputaților se suprapune și cu interesele din business ale anumitor oameni de afaceri. „Vedem și elementele din Ucraina, care se suprapun cu cele din R. Moldova, cu mențiunea că în R. Moldova se încearcă o operațiune specială de corupere a unor deputați, astfel încât coaliția pro-europeană, care mai are doar 53 de deputați, să piardă majoritatea parlamentară și, eventual, printr-o moțiune de cenzură să cadă și Guvernul Leancă”, este de părere Mihăieș.

El a mai accentuat că suma de 500 000 euro destinată coruperii deputaților și găsită astăzi de CNA într-un safeu la o bancă din Chișinău, este o dovadă că deputații Iurie Chiorescu şi Valentina Stratan nu au mințit acum câteva săptămâni, când au semnalat tentative de corupere a deputaților din coaliția de guvernare.

Amintim că ieri şi agenţia Rnews a publicat o investigaţie despre tranzacţii frauduloase la Moldinconbank, care este controlată de Platon. Din aceasta reiese că Moldinconbank este banca cu cele mai multe intrări și ieșiri de valută din întregul sistem bancar din Moldova. Iar și mai șocant a fost să descoperim că această bancă deține nu mai puțin de 81 la sută din intrările în valută din tot sistemul bancar și 63 la sută din ieșirile de valută, pentru anul 2013.

”În primul rand am constatat că nu e preferată de toata lumea, ci DOAR de companii din Rusia. În al doilea rând, e ușor de observat că banii vin în Moldova și pleacă imediat spre conturi din afara țării, de tip off-shore. La o prima vedere, această bancă pare doar un punct de tranzit, un vehicul care este folosit pentru a aduce banii în Moldova și a-i transporta pe urmă imediat în afara țării. Cine și de ce ar dori să trimite niște bani într-o bancă din Moldova, după care imediat să-i trimită în afara țării? Și de ce nu ar face asta direct, nu luând ca intermediar Moldonconbank?”, se întreabă autorii investigaţiei.

În ceea ce-l privește pe Vaeceslav Platon, Rnews menţionează ca acesta a fugit din țară imediat după prezența s-a în Comisia de Buget a Parlamentului, unde și-a developat pentru prima data în mod public interesele legate de sistemul bancar, în special de băncile la care are acțiuni.

Amintim că acum o lună mai mulţi deputaţi au anunţat că au fost mai multe tentative de ”convingere” a unor deputaţi să părăsească actuala Coaliţie Pro-Europeană. Liderii CPE au arătat că în spatelşe acestora ar sta Veaceslav Platon, numit şi ”raiderul Nr 1 în spaţiul CSI”, dar şi Partidul Comuniştilor. Săptămâna trecută CNA a reţinut două persoane care ar fi încercat să miuiască un deputat.

Share
697 Vizualizari

2 comments on “Banii pentru mituirea deputaților provin de la banca lui Platon

  1. Mihai says:

    Banii care au fost gasiti la banca lui Platon erau exclusiv pentru mituirea deputatilor si obtinerii prin urmare a destabilizarii politice a tarii. Deci la indicatia cuiva Platon indreapta toate sursele necesare si prin complici desigur,alege pe cei mai slabi si vrea sa-i corupa. Sper ca aceasta cauza penala va fi dusa pina la capat si intr-un final sa vor pedepsi toti cei care au participat la aceasta inractiune.

  2. Arcadie says:

    Inca o dovada ca Platon este vinovat de corupere a deputatilor si ca el vrea sa puna bete in roate pentru a stopa parcursul european al tarii. Trebuie sa raspunda conform legii si per ca organele de drept ca demonstra asta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *