Bancnote noi la aniversarea leului moldovenesc

Banca Națională a Moldovei (BNM) a pus vineri în circulație bancnota și monedele comemorative dedicate aniversării a 20-a a leului moldovenesc.67264_bnm.l

Surse din cadrul administrației BNM au comunicat agenției ”INFOTAG” că moneda ”20 de ani de la introducerea monedei naționale a Republicii Moldova” a fost emisă în seria ”Evenimente istorice” și este de două feluri: din aur și din argint.

Moneda are o formă dreptunghiulară, având pe revers imaginea lui Ștefan cel Mare. Moneda din aur are o valoare nominală de 200 lei, o greutate de 15,5 g, dimensiuni de 40х28 mm şi un tiraj de 100 de exemplare. Cea din argint are o valoare nominală de 100 lei, o greutate de 28,28 g, dimensiuni 40х28 mm, un tiraj de 2000 exemplare.

Bancnota comemorativă de 200 lei este, practic, similară cu cea actuală, singura deosebire fiind inscripția suplimentară – 20 de ani. Bancnota poartă semnătura actualului Guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, Dorin Drăguțanu. Bancnota tipărită cu un tiraj de 200 mii de exemplare are o serie de elemente de protecție îmbunătățite.

Printre monedele noi emise se numără și ”1900 de ani de la inaugurarea Columnei lui Traian”. Această monedă de argint are o valoare nominală de 100 lei, o greutate de 31,1 g, un diametru de 37 mm, un tiraj de 2000 exemplare.

Seria ”Sărbătorile, cultura, tradițiile Moldovei” a fost suplimentată cu moneda din argint ”Plugușorul” având o valoare nominală de 50 lei, o greutate de 16,5 g, un diametru 30 mm, un tiraj de 2000 exemplare.

Aceleași sunt și caracteristicile monedei noi din seria ”Mănăstirile Moldovei” – ”Mănăstirea Țâpova” și două monede din seria ”Cartea Roșie a Republicii Moldova” – ”Lebăda cucuiată” și ”Libelula Mercuriu”.

”INFOTAG” precizează: BNM a emis în total 12 monede comemorative, în anul 2013. Prima monedă a fost bătută de BNM în anul 1996 și dedicată aniversării a cincea a proclamării independenței Republicii Moldova. Așa cum R.Moldova nu are o monetărie proprie, monedele se bat peste hotare. În total după anul 1996 au fost emise peste 100 de monede comemorative și jubiliare, multe având un preț de piață de sute de ori mai mare decât valoarea nominală.

Infotag

Share
2.679 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *