Azi e ziua Internaţională împotriva violenţei asupra femeilor

La 25 noiembrie este marcată în întreaga lume Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeii, pentru a aduce în conștiința publică faptul că acest fenomen reprezintă o gravă încălcare a drepturilor omului, notează Agerpres.

descărcare (3)Violența împotriva femeilor și fetelor este tot mai mult recunoscută ca fiind una dintre cele mai serioase și urgente probleme ale tuturor timpurilor. În fiecare colț al lumii, efectul real și dăunător pe care violența îl are asupra femeilor împiedică progresele în multe domenii, inclusiv eradicarea sărăciei, combaterea HIV/SIDA, pacea și securitatea în lume.

Comunitatea internațională și societatea civilă au ajuns la concluzia că nu există circumstanțe atenuante pentru violența împotriva femeilor și fetelor. Când are loc, aceasta este de fiecare dată o încălcare a drepturilor lor, este un act criminal și un fapt inacceptabil.

Violența împotriva femeii este o realitate și estimările ONU arată că abuzurile asupra femeilor nu doar persistă, ci sunt în creștere. Datele arată că 35% dintre femeile din întreaga lume s-au confruntat cu o formă de violență fizică și/sau sexuală.

La nivel mondial, una din trei femei a fost supusă violenței sau abuzată sexual cu premeditare pe perioada vieții, mai ales în țări în care violența domestică nu este considerata o crimă. Tot, la nivel mondial, peste 700 de milioane de femei-copil s-au căsătorit, dintre care 250 de milioane s-au căsătorit înainte de a împlini vârsta de 15 ani, potrivit statisticilor Națiunilor Unite.

Violența împotriva femeii omoară mai multe femei decât accidentele rutiere și malaria împreună, conform estimărilor Băncii Mondiale. O cincime dintre femei declară că au fost abuzate sexual înainte de vârsta de 15 ani, aproape 70% dintre victime au fost ucise chiar de către partenerii lor de viață, arată Organizația Mondială a Sănătății.

Share
2.525 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *