Avocatul Regal care îi reprezintă interesele lui Ilan ȘOR – KROLL încearcă să „ascundă” beneficiarii reali ai furtului din sectorul bancar

În cadrul conferinței, desfășurate la Londra în data de 8 februarie, avocatul regal britanic QC James Ramsden, a prezentat un rezumat al raportului și concluziile formulate urmare analizei rapoartelor publicate anterior de KROLL privind investigarea fraudei din sectorul bancar din Moldova. În opinia avocatului, întreaga investigație realizată de KROLL ridică multe semne de întrebare, iar concluziile sunt nefondate și părtinitoare.

„În pofida dovezilor concludente despre implicarea în comiterea fraudei bancare a altor personae, bine cunoscute în Moldova. Kroll a ignorant sentințele de condamnare a ex-prim ministrului Filat și a lui Veaceslav Platon, dar și materialele care demonstrează că cei doi ar fi adevărații vinovați și beneficiari de fraudă” a declarat James Ramsden în cadrul conferinței.

KROLL nu a considerat necesar să fie luat în calcul și autodenunțul lui Ilan ȘOR.

„Ilan Șor a făcut un autodenunț și a cooperat cu ancheta asupra cazului privind falimentul băncii BEM în 2014. El a menționat că până în august 2013 banca era deținută efectiv de stat și controlată de premierul Vladimir Filat, care a fost implicat activ în conducerea acesteia. Rapoartele publicate, realizate de KROLL nu încearcă să analizeze aceste date și dovezile precum că deciziile proaste și dubioase privind împrumuturile au fost luate încă începând cu 2009”, a precizat avocatul regal britanic.

Potrivit expertului britanic, faptul că ancheta, comandată de persoanele din anturajul lui Filat, pe care instanța de judecată l-a găsit vinovat în acest caz, nu face referire la această perioadă, lasă multe semne de întrebare și accentuează o abordare părtinitoare: „Raportul Kroll nu descrie situația din sistemul bancar al Republicii Moldova până la producerea evenimentelor relevante care au legătură cu Ilan Shor, pentru a-i evalua în mod corect gradul de vinovăție. Rămâne fără răspuns întrebarea- de ce Guvernul Republicii Moldovei nu a solicitat investigarea evenimentelor din această perioadă anterioară?!”.

VIDEO: Briefing de presă susținut în Londra de avocatul regal care reprezintă interesele lui Ilan ȘOR, cu referire la raportul KROLL

Ramsden concluzionează că declarațiile KROLL nu se bazează pe fapte și analize obiective. Multe dintre ele indică la faptul că scopul investigației KROLL este de a încerca mușamalizarea vinovaților și beneficiarilor reali ai fusrtului bancar. Mai mult, faptul că KROLL a fost angajată de persoane din anturajul lui FILAT și că numele acestuia, dar și al altor vinovați și beneficiari recunscuți de instanța de judecată nu figurează în rapoartele KROLL, nu fac altceva decât să consilideze aceste supsiciuni.

James Ramsden, care a prezentat la Londra rezultatele analizei rapoartelor KROLL, este un avocat regal licențiat, cunoscut în Marea Britanie și la nivel mondial, specializat în investigații financiare și bancare. În prezent, pe lângă cazul KROLL și al scandalului bancar din Moldova, dânsul este implicat în investigarea unui caz major la cererea guvernului din Malaiezia. În activitatea sa, inclusiv de analiză a rapoartelor KROLL, avocatul colaborează îndeaproape cu compania britanică QUITEL intelligence, care reunește un grup de profesioniști înalt calificați în domeniul informațiilor financiare și de afaceri și investigațiilor cazurilor de fraudă bancară.

Share
1.042 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *