Autoritățile Găgăuziei promit să aprobe pentru anul 2019 „un buget orientat social”

Bugetul Găgăuziei pentru anul 2019 va fi unul orientat social, iar numărul programelor de susţinere a păturilor social-vulnerabile ale populaţiei va creşte până la 13, a anunţat başcanul autonomiei, Irina Vlah.

Potrivit Infotag, miercuri, în cadrul unui briefing, ea a menţionat că autorităţile regiunii au decis să aloce 63,5 mil. lei pentru finanţarea programelor.

„În anul 2019, vor deveni beneficiari a diferite tipuri de asistență socială circa 36,5 mii de locuitori ai Găgăuziei. În acelaşi timp, cele mai solicitate sunt compensațiile pentru căldură. Dacă în 2016 de compensaţii au beneficiat 4 mii de locuitori ai autonomiei, atunci în 2018 au fost 7 mii. Anul viitor sperăm să aducem numărul de beneficiari la 25 de mii. Pentru compensaţii la căldură din buget regiunii vor fi alocaţi 12 mil. lei”, a afirmat başcanul.

Ea s-a referit şi la programul de alocare a indemnizaţiilor unice la nașterea copiilor.

„În autonomie, femeile beneficiază de indemnizaţie unică de câteva ori mai mare decât în alte raioane ale republicii. Astfel, mamele vor primi primesc din partea autorităților găgăuze la naşterea primului copil 2,5 mii lei. Indemnizaţia la naşterea celui de-al doilea și a următorilor copii va fi de 4 mii lei. Ajutorul unic pentru naşterea gemenilor este de 30 mii lei, iar pentru tripleți – 50 mii lei. Bugetul prevăzut în 2019 pentru achitarea indemnizaţiilor la naşterea copiilor va fi de 6,3 mil.”, a explicat Vlah.

Başcanul a menţionat că regiunea are nevoie de cel puțin 100 de medici.

„În coordonare cu Adunarea Populară a Găgăuziei, Comitetul Executiv a făcut un pas fără precedent. Fiecare medic care decide să activeze în autonomie va primi 50 mii lei ca ajutor unic. Avem nevoie de medici de diferite specialități. În raioane este nevoie de 63 de medici, iar la punctele medicale din sate – peste 30 de medici. Sperăm că stimularea financiară vor rezolva problema personalului medical”, a spus başcanul Irina Vlah.

Share
664 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *