Au fost lansate modalităţi noi pentru protecţia consumatorilor

Două noi instrumente pentru protecţia consumatorilor au fost prezentate astăzi în cadrul unei conferinţe de presă de către conducerea Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA). Este vorba de depunerea petiţiilor prin intermediul reţelei Viber şi instalarea în unităţile comerciale a unor boxe, unde, de asemenea, cetăţenii vor putea depune plângerile cu privire la produse sau servicii neconforme, transmite MOLDPRES.

“Sunt două modalităţi noi ce vor veni în ajutorul consumatorilor şi le vor permite să ne informeze cu operativitate şi la faţa locului despre neregularităţile şi încălcările depistate. Deseori se întâmplă că oamenii expediază petiţii, dar nu la instituţia responsabilă, astfel că demersul este redirecţionat la noi. Or, până cererea este examinată şi sunt întreprinse măsurile necesare, se pierde timp preţios şi, din păcate, uneori este târziu să mai putem ajuta cu ceva”, a menţionat în cadrul conferinţei Gheorghe Gaberi, directorul general ANSA.

Oficialul a explicat că vor fi examinate doar petiţiile întocmite în conformitate cu legislaţia. “Acestea pot fi în formă liberă, dar cel mai indicat e să fie luat de pe site-ul oficial ANSA (ansa.gov.md) formularul-tip. Pentru că “Fişa de calitate privind calitatea produsului/serviciului” pregătită de specialiştii Agenţiei, include toate detaliile ce fac această petiţie legală şi corectă. Imaginile video sau foto, copiile cecului de casă şi alte fapte documentare sunt doar un avantaj”, a specificat Gheorghe Gaberi.

Şeful ANSA a precizat că boxele pentru petiţii vor fi instalate în special în unităţile comerciale mari şi aglomerate, însă acolo pot fi depuse şi informaţii cu privire la orice încălcare, nu neapărat din întreprinderea respectivă. “Inspectorii noştri vor examina şi vor reacţiona la orice petiţie”, a precizat Gaberi.

Totodată, directorul general ANSA a informat că vor rămâne în vigoare şi alte modalităţi de protecţie a consumatorilor care au fost operaţionale anterior – linia fierbinte, cărţile de reclamaţii ş.a. “Am diversificat aceste pârghii pentru a veni în ajutorul populaţiei, propunând şi alte variante de petiţionare, accesibile pentru cercuri mai extinse de cetăţeni”, a spus Gheorghe Gaberi.

Boxele, pe care va fi aplicată toată informaţia cu privire la activitatea Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, vor fi instalate în toate localităţile ţării în următoarea săptămână. Iar linia de Viber, cu numărul 067675544, este accesibilă de astăzi.

Share
473 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *