Atenție la consumul de ciuperci, avertizează medicii

În ultima perioadă, în ţară se atestă o creştere a numărului de intoxicaţii cu ciuperci. Acest fapt a fost determinat de creşterea consumului de ciuperci de pădure, care au apărut din abundenţă după ploi. Specialiştii atenţionează populaţia să fie vigilentă atunci când cumpără ciuperci din locuri neautorizare, relatează Moldova 1.

Oamenii spun că evită să cumpere ciupercile de pădure, preferându-le pe cele crescute în seră de către producătorii autohtoni.

„De la piaţă sunt crescute în sere, totuşi nu sunt de pe marginea drumului, unde este radiaţie, unde este praf”. „Acestea sunt de seră, adevărat, curate, fără nitrați. Din pădure nici nu vreau, vreau să mai trăiesc oleacă, dar de acestea consum nici nu se discută”. „Eu îndeobşte din pădure mă tem că nu le cunosc şi nici nu vreau să cumpăr”. „Trecem laborator, certificat de inofensivitate, toate avem şi lumea nu se teme de acestea”, spun oamenii.

Potrivit specialiştilor, riscuri mari de otrăvire cu ciuperci comportă cei care le culeg din parcuri sau din vecinătatea drumurilor, pentru că pe aceste locuri chiar şi cele comestibile acumulează toxine şi pot deveni otrăvitoare. În plus, ciupercile nu trebuie degustate sau consumate în stare crudă.

„Persoanele consumă mai multe ciuperci culese din păduri, de pe marginea străzilor, de pe fâşiile traseelor de cale ferată, sau din locurile neautorizate, chiar dacă ei știu că printre cele comestibile pot nimeri şi ciuperci care sunt toxice pentru organism”, a menționat medicul igienist Vasile Odobescu.

În urma intoxicaţiei, pot apărea tulburări gastrointestinale precum vomă, diaree, greață, halucinații, slăbiciune generală. La primele simptome de intoxicaţie este necesară adresarea de urgentă la medic.

„6 ore după ce a consumat ciupercile, aceste simptome deja cresc şi devin tot mai frecvente, apare o cefalee, o transpiraţie abundentă, iar peste 72 de ore sunt careva semne de intoxicaţie a organelor interne, inclusiv a ficatului, rinichilor ceea ce poate să ducă la cazuri mortale”, a precizat medicul.

De la începutul anului şi până în prezent, peste 100 de persoane s-au intoxicat cu ciuperci, dintre care 23 de copii. Patru cazuri au fost mortale.

Share
744 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *