Arapu: Criza de la Kiev poate avea un impact nemijlocit asupra fluxului de mărfuri între Ucraina și Republica Moldova

Criza de la Kiev poate avea un impact nemijlocit asupra fluxului de mărfuri între Ucraina și Republica Moldova, deoarece devalorizarea valutei duce tot timpul la sporirea competitivității mărfurilor din țara în care se devalorizează valuta, a declarat ministrul finanțelor, Anatol Arapu, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

FBF0E2BF-0093-4856-914A-F3C36761EBB5_w268_r1El a menționat că acesta nu e un fenomen temporar numai. “Pentru că, la moment, este bine, îți e mai convenabil să exporți această producție, dar, când faci importurile și achizițiile de materie primă și începi ciclul productiv, a doua oară, cu valuta devalorizată deja ai mari probleme. Așa că da, noi putem să avem un impact temporar din partea exportatorilor produselor din Ucraina către Republica Moldova”, se mai spune în interviu.

Datele din 2011 arată că produsele agroalimentare din Ucraina au cea mai mare pondere din totalul de importuri ale R. Moldova – circa 30 la sută, în timp ce exporturile agroalimentare către țara vecină au fost de trei ori mai mici și au constituit circa 11 la sută, cu o valoare de 123,9 mln. dolari.

 

Share
470 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *