Aproape 70% dintre exporturile R. Moldova au ajuns pe piața UE

Încheiem anul 2018 cu un tablou statistic schimbat al exporturilor. Mai multe produse au ajuns pe pieţele externe, iar Republica Moldova şi-a dezvoltat abilităţile de reexportare. Astăzi, cifra exporturilor pe piaţa europeană se apropie de 70%, iar România rămâne cap de afiş.

Biroul Naţional de Statistică a contabilizat exporturile Republicii Moldova de la începutul anului până la sfârşitul lunii octombrie. Aşadar, în 2018 exporturile au fost de peste 2 miliarde de dolari şi au înregistrat o creştere de peste 15 % faţă de aceeaşi perioadă a lui 2017. Cel mai mult am exportat în luna octombrie – un volum de mărfuri de aproape 260 de milioane de dolari, cu 25% mai mult faţă de anul trecut.

Din volumul total de exporturi, aproape 70 % au fost produse autohtone. Si reexportarea mărfurilor capătă tot mai mult teren în Republica Moldova. Volumul lor a valorat 718 milioane de dolari, în creştere faţă de anul trecut. Cele mai multe mărfuri au fost trecute peste graniţă pe sosea – peste 87%, urmat de transportul maritim cu 6,6%, iar exportul pe calea ferata şi cel aerian au reprezentat doar câteva procente.

Pe piaţa Europeană au ajuns 69,5% dintre produsele moldoveneşti, în creştere cu peste 20% faţă de anul trecut. Intre timp, au scăzut exporturile spre piaţa CSI – si sunt acum doar 15,7%. România este ţara în care am exportat cel mai mult – 34,5% din totalul de mărfuri, urmată de Italia, Germania şi Elveţia, în timp ce exporturile spre Federaţia Rusă au scăzut cu peste 12%.

Share
660 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *