AP OSCE a reafirmat necesitatea retragerii trupelor străine de pe teritoriul Moldovei

Adunarea Parlamentară a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (AP OSCE) a reafirmat, în cadrul sesiunii anuale curente, necesitatea retragerii complete a forţelor armate străine de pe teritoriul Republicii Moldova. Despre aceasta se menţionează într-un comunicat emis de către Parlament.

Discuțiile au avut loc în cadrul ședinței Comitetului general al AP OSCE pentru afaceri politice și securitate, unde raportorul general al Comitetului, Kristian Vigenin, din Bulgaria, a prezentat Raportul Comitetului și proiectul Rezoluției acestuia. Astfel, au fost dezbătute 25 de amendamente propuse la textul Rezoluției de către delegațiile celor 57 de state participante ale AP OSCE.

Printre acestea au fost votate trei amendamente cu referire la Republica Moldova, prin care s-a reafirmat necesitatea retragerii complete a forțelor armate străine de pe teritoriul Republicii Moldova și transformarea actualei misiuni de menținere a păcii într-o misiune civilă cu mandat internațional.

Două amendamente au fost propuse de delegația Parlamentului Republicii Moldova și un amendament de delegația Parlamentului României. Toate au fost acceptate cu o majoritate de voturi.

Șeful delegației Parlamentului la AP OSCE, Sergiu Sîrbu, a menționat că prin susținerea amendamentelor, organizația și-a reconfirmat sprijinul plenar pentru soluționarea diferendului transnistrean cu respectarea integrității teritoriale și suveranității Republicii Moldova. Potrivit lui, textul final al Rezoluției va fi adoptat la ședința plenară a AP OSCE de astăzi, 10 iulie.

Share
833 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *