ANRE: „Nu există motive pentru creșterea tarifelor la gazele naturale pentru consumatorii finali”

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) anunţă că, pentru moment, nu există motive pentru creșterea tarifelor la gazele naturale pentru consumatorii finali, deoarece Moldovagaz nu a depus o solicitare în acest sens, informează MOLDPRES.

ANRE precizează că pentru o ajustare a tarifelor, Moldovagaz trebuie să prezinte „calculele necesare, cu argumente plauzibile în acest sens”. Potrivit Legii cu privire la gazele naturale, „Consiliul de administrație al Agenţiei este obligat să examineze cererile privind costurile de bază, preţurile şi tarifele reglementate în termen de cel mult 180 de zile calendaristice de la data înregistrării solicitării.”

De la 1 ianuarie 2019, preţul gazelor naturale livrate în Republica Moldova de concernul rus Gazprom este de 237,46 de dolari pentru o mie de metri cubi, cu circa 25 la sută mai mare față de prețul de import din aceeași perioadă a anului trecut. Prețul respectiv este valabil pentru primul trimestru al acestui an.

Ultima reevaluare a tarifului la gazele naturale a fost operată la mijlocul lunii martie 2018, când tariful la gazele naturale pentru consumatorii finali a fost micșorat în medie cu 20,3 la sută, până la 4420 lei pentru o mie de metri cubi de gaze (fără TVA). Furnizorul de gaze naturale a solicitat o reducere cu 11,4 la sută a tarifului mediu pentru consumatorii finali, de la 5545 lei pentru o mie de metri cubi de gaze, până la 4914.97 de lei.

La estimarea tarifului, Moldovagaz a luat în calcul un preț de import al gazelor de 178 dolari pentru o mie de metri cubi, un curs de schimb de 17.68 lei pentru un dolar SUA și un consum în anul 2018 de 1 miliard 50 milioane de metri cubi de gaze.

Share
394 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *