Angela Gonța comentează reținerea lui Șor: Toţi mă întrebau de ce îl aperi

După ce judecătorii de la Curtea de Apel au decis că Ilan Șor rămîne în arest, jurnalista Angela Gonța scrie un mesaj pe pagina sa de Facebook, în care anunță că nu se bucură de decizia luată de magistrați, fiindcă “o justiție adevarată nu-și umilește cetățenii, nu-i ține în arest bolnavi doar pentru a face spectacol la televizor, nu falsifică probe, nu acționează la comandă sau selectiv”.

1927961„Îmi amintesc când eram reporter şi relatăm despre cazul lui MICU, un hoţ în lege notoriu acuzat de zeci de omoruri. Toţi mă întrebau de ce îl aperi, doar e un criminal. Eu nu-l apărăm pe Micu, ci legea, care era încălcată de ofiţerii Departamentului Anticorupţie de atunci.

Pentru că între poltistii care-l acuzau şi MICU, hoţul în lege, nu există nicio diferenţă. Oamenii legii acţionau după aceleaşi principii banditeşti, doar ca Micu să fie condamnat. Şi a fost: a primit detenţie pe viaţă, că peste vreo 10 ani CEDO să-l declare nevinovat iar MICU să fie achitat definitiv şi irevocabil.

El însă era vinovat. A omorât mulţi oameni. Doar ca justiţia noastră nu a fost capabilă să-I demonstreze acest lucru, şi pentru că nu a fost în stare, i-a înscenat un proces ilegal.

De ce mi-am amintit despre cazul Micu? Pentru că, probabil, mulţi cred că voi scrie: “Ura! Shor a fost arestat, trăiască justiţia!” Nu, nu voi scrie aşa.
Eu chiar cred că o justiţie adevărată are suficiente instrumente să demonstreze vinovăţia celor pe care îi acuză fără a băga mii de oameni în izolatoare şi să-i ţină acolo cu anii, fără a-i priva de dreptul de a vorbi, de a se apăra.

O justiţie adevărată nu-şi umileşte cetăţenii, nu-i ţine în arest bolnavi doar pentru a face spectacol la televizor, nu falsifica probe, nu acţionează la comandă sau selectiv.

Pentru ca justiţia poate fi respectată doar atunci când se face cu demnitate”, a scris Angela Gonța.

Share
1.813 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *