Alexandru Tănase: Situațiile în care președintele poate dizolva Parlamentul

Preşedintele Republicii Moldova poate dizolva Parlamentul în două situaţii: în cazul imposibilităţii formării Guvernului sau al blocării procedurii de adoptare a legilor timp de trei luni după consultarea fracţiunilor parlamentare sau dacă nu a fost acceptat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 45 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea cel puţin două solicitări de învestitură. Aceste declaraţii au fost făcute de către fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, în cadrul emisiunii ,,Loc de Dialog”, relatează Radio Moldova.

„Termenul de formare a Guvernului este unul cât se poate de exact. Parlamentul are la dispoziţie trei luni de zile, nu contează câte tentative sunt. În cazul în care Guvernul nu se formează în trei luni de zile, Curtea Constituţională a decis că, preşedintele Republicii Moldova are obligaţia constituţională de a dizolva acest Parlament, fără nici o posibilitate de a extinde acest termen. Este un termen imperativ, deoarece în Constituţie figurează sintagma că preşedintele dizolvă, dar Curtea Constituţională a interpretat această normă transformând-o din una permisivă într-o normă imperativă pentru şeful statului, care îl obligă să dizolve cât de curând posibil un Parlament care nu este capabil să formeze o majoritate parlamentară şi să investească un Guvern”, a declarat fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase.

Potrivit Constituţiei, în cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată. Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele şase luni ale mandatului preşedintelui Republicii Moldova şi nici în timpul stării de urgenţă, de asediu sau de război.

Amintim că pe 24 februarie în Republica Moldova au avut loc alegeri parlamentare în baza sistemului de vot mixt.

Share
392 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *