Alexandru Tănase: După decizia CC am rămas surprins să văd câţi specialişti în drept constituţional avem în ţară

alexandru_tanase_site51Preşedintele Curţii Constituţionale Alexandru Tănase neagă acuzaţii aduse instanţei că nu ar fi respectat prezumţia nevinovăţiei atunci când a emis hotărârea prin care Vlad Filat a pierdut dreptul de a candida la funcţia de premier. Preşedintele CC explică faptul că că în acest caz este vorba de răspunderea politică a guvernului şi că nu este necesară o sentinţă de condamnare pentru a justifica pierderea încrederii în Guvern sau într-un membru al acestuia.

”Prezumția nevinovăției este un principiu al dreptului penal, în timp ce Curtea vorbeşte de răspunderea politică a Guvernului.Mandatul politic se bazează pe încredere şi nu sunt necesare sentinţe de condamnare pentru a justifica pierderea încrederii”, a declarat Alexandru Tănase într-un interviu pentru Europa Liberă.

Cazurile invocate din jurisprudenţa Curţii Constituţionale sunt pure speculaţii şi se referă la cu totul alte situaţii, a mai adăugat el. ”Nu poţi face analogie dintre prezumţia dobândirii licite a proprietăţii şi prezumţia de nevinovăţie în materie penală, doar din simplu motiv ca în ambele sintagme figurează termenul „prezumţie”.
În acelaşi timp, preşedintele CC, s-a declarat ”surprins” de câţi experţi în dreptul constituţional. ”Urmărind reacţiile la Hotărârea Curţii Constituţionale din 22 aprilie, am rămas surprins cât de mulţi specialişti în drept constituţional avem în această ţară. În mod special, mă refer la cei care s-au aventurat în interpretări privind prezumţia de nevinovăţie. Eu cred că răposatul Sir William Garrow (avocat britanic care a introdus în jurisprudenţa britanică principiul prezumţiei nevinovăţiei în acuzaţiile penale) ar fi fost uimit să vadă cât de tare a evoluat gândirea juridică de pe malurile Bâcului, interpretând teoriile sale”, a declarat Tănase.

 

Share
2.180 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *