Alexandru Tanase: Curtea a făcut trimitere la un act juridic emis de Parlament – textul moţiunii de cenzură în baza căruia a fost demis Guvernul

20662-13673-41741-91-1Curtea Constituţională nu s-a bazat pe suspiciuni la emiterea hotărârii din 22 paprilie privind decretul de desemnare a lui Vlad Filat în calitate de candidat la funcţia de Prim-ministru, dar a obţinut informaţii oficiale de la organele de resort , declară preşedintele Curţii Constituţionale Alexandru Tănase într-un interviu pentru radio Europa Liberă. Preşedintele Curţii mai adaugă că informaţiile primite confirmă motivele invocate în moţiunea de cenzură prin care a fost demis guvernul Filat. Alexandru Tănase mai declară că prin acţiunile sau inacţiunile sale, fostul şef al cabinetului de miniştri a dus la pierderea încrederii faţă de Guvern.

”Curtea nu a inventat termenul de „suspiciuni”, ci a făcut trimitere la un act juridic emis de Parlament – textul moţiunii de cenzură în baza căruia a fost demis Guvernul. Adiţional, Curtea a obţinut informaţii oficiale de la organele de urmărire penală, pentru a se convinge că motivele invocate în moţiunea de cenzură se bazează pe fapte”, a declarat Alexandru Tănase.

El a mai adăugat că fostul premier nu i-a suspendat din funcţie pe cei acuzaţi de corupţie, mai mai mult a atacat în repetate rânduri Centrul Naţional Anticorupţie şi pe conducerea acestuia. ”Rezonabilitatea motivelor invocate în moţiune a fost confirmată şi de faptul că acuzaţiile de corupţie nu au condus la iniţiativa Premierului de suspendare din funcţie a celor vizaţi. Mai mult ca atât, întreaga societate a asistat la adevărate tentative de obstrucţionare a activităţii organelor de urmărire penală, precum solicitarea demisiei directorului CNA sau impunerea interdicţiei acestuia de a asista la şedinţele Guvernului. Aceste acţiuni au generat pierderea încrederii Parlamentului faţă de actualul Guvern”, a declarat Alexandru Tănase.

Amintim că la 22 aprilie Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale decretele preşedintelui Nicolae Timofti, prin care Vlad Filat a fost desemnat să conducă Guvernul în exerciţiu şi prin care a fost desemnat să formeze un nou cabinet de miniştri. PLDM şi Vlad Filat au calificat această hotărâre drept politică, dar, până la urmă, Filat a renunţat să mai candideze pentru un nou mandat de premier.

Share
2.430 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *