Alarmant! Se apropie SFÂRŞITUL pentru OCEANUL ATLANTIC

ocean2O nouă zonă de subducţie se formează pe coasta Portugaliei, iar acest lucru arată că Europa se poate apropia din ce în ce mai mult de America, susţine un articol publicat în revista “Geology”.

Zonele de subducţie, precum cea din apropierea peninsulei iberice sunt zone unde plăcile tectonice care acoperă suprafaţa Pământului se scufundă sub alte plăci, în mantia de sub crusta terestră.

Această apariţie poate declanşa un Ciclu Wilson, precum cel care a dus la formarea continentelor actuale. Reformarea supercontinentelor pe Pământ s-a întâmplat de cel puţin trei ori în ultimele patru miliarde de ani. Subducţia de lângă peninsula Iberică poate apropia extrem de mult această parte a lumii de Statele Unite, însă acest lucru va dura 220 de milioane de ani.

“Am detectat începutul activităţii acestei margini a lumii. Este o zonă de subducţie la stadiu embrional. Activitatea seisimică din zonă, precum cutremurul din 1755, care a devastat Lisabona, a arătat că există plăci tectonice convergente în zonă. Am reuşit să detectăm cum funcţionează mecanismul în acest caz”, a spus Dr. João Duarte, de la Universitatea Monash.

În aproximativ 20 de milioane de ani, marginile pasive ale plăcilor tectonice vor deveni active, iar schimbările geologice vor începe să aibă loc într-un ritm mai alert.

Share
2.292 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *