ACUM și PSRM vor relua astăzi discuțiile

Reprezentanții Blocului Politic ACUM și cei ai Partidului Socialiștilor din Republica Moldova vor relua astăzi discuțiile în vederea formării unei majorități parlamentare și învestirea unui nou Guvern. Declarațiile au fost făcute aseară, către miezul nopții, în fața Parlamentului, de către lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, după ce reprezentanții Blocului și cei ai PSRM au discutat, timp de aproape o oră, cu ușile închise, în incinta legislativului, transmite IPN.

După discuții, reprezentații PSRM au plecat fără a face declarații. Însă, lidera PAS, Maia Sandu, a spus că au rămas lucruri de discutat care urmează să fie lămurite astăzi. Deputata a anunțat că nu a fost vineri, 7 iunie, termenul-limită pentru formarea Guvernului, dar este astăzi, 8 iunie. „Mai avem o șansă să reușim să scoatem țara din jugul acestui regim”, a spus Maia Sandu.

Întrebată de jurnaliști, dacă există vreo probabilitate ca astăzi să fie convocată ședința Parlamentului, Maia Sandu a spus că speră foarte mult la acest lucru. Despre o oră a întâlnirii pentru continuarea discuțiilor deputata a menționat că totul depinde de cum vor evolua lucrurile în cadrul PSRM, care au mers aseară să mai discute pe interior.

Ieri, după ce PSRM a convocat, la ora 15.00, în ședință Consiliul Republican pentru a lua deciziile care se impun, susținători ai PDM au organizat un marș sub formă de protest din scuarul Academiei de Științe, cu trecere prin fața sediului Partidului Acțiune și Solidaritate, până la Parlament. Acolo au scandat lozinci pro PDM și contra unei coaliții ACUM-PSRM. Către ora 19.00, Partidul Socialiștilor a anunțat, prin liderul informal al PSRM, președintele Igor Dodon, că socialiștii din start nu au luat în considerare varianta de coalizare cu democrații, iar Blocul ACUM nu era gata să cedeze în anumite privințe. În acest context cea mai veritabilă soluție, erau alegerile anticipate.

Tot ieri seara Curtea Constituțională a anunțat că declară inadmisibilă sesizarea președintelui Igor Dodon, depusă anterior, cu privire la termenul-limită de dizolvare a Parlamentului. În decizia sa, Curtea a menționat că prevederile Constituției sunt clare –„ termenul de trei luni (90 de zile) în care Parlamentul nou ales trebuie să formeze Guvernul curge de la data validării alegerilor”, care a fost 9 martie. Imediat, ACUM a chemat socialiștii pentru noi discuții în Parlament. Între timp, vicepreședintele Partidului Democrat, Andrian Candu, a declarat după ședința Consiliului Politic Național al PDM, că vor avea loc alegeri parlamentare anticipate, în contextul anunțurilor făcute.

Share
480 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *