Acordul privind liberalizarea regimului de vize dintre R. Moldova şi Turcia este în proces de ratificare

Moldova-TurciaDeclaraţia a fost făcută de Viceprim-ministrul Republicii Turcia, Bekir Bozdag, la întrevederea de astăzi cu Premierul Iurie Leancă, în cadrul vizitei în UTA Găgăuzia, informează MOLDPRES cu referire la Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului.

Prim-ministrul a salutat prezenţa la Comrat a înaltului oaspete de la Ankara şi a menţionat că Republica Moldova apreciază atitudinea pe care o manifestă Turcia faţă de ţara noastră şi proiectele sale investiţionale.

Iurie Leancă a remarcat că dialogul moldo-turc este unul dinamic şi eficient, fapt confirmat şi prin intensificarea raporturilor bilaterale în toate domeniile.

La rîndul său, Viceprim-ministrul turc Bekir Bozdag, a menţionat că relaţiile bilaterale se bazează pe tradiţii seculare, prietenie şi respect reciproc şi că acestea trebuie să se dezvolte în beneficiul oamenilor.

După întrevedere, cei doi oficiali au participat la festivităţile organizate în UTA Găgăuzia cu prilejul aniversării a 450-a de la întemeierea satului Avdarma. Ei au vizitat şi muzeul de istorie a localităţii.

Vicepremierul turc a reiterat că Turcia susţine suveranitatea şi integritatea Republicii Moldova şi a confirmat disponibilitatea ţării sale de a sprijini în continuare ţara noastră, menţionînd că Găgăuzia este o verigă de legătură între Turcia şi Moldova.

Oficialul turc a mai declarat că, pînă la finele anului, Preşedintele şi Prim-ministrul Turciei vor vizita Republica Moldova.

Iurie Leancă a opinat că realizările înregistrate de satul Avdarma sînt un exemplu de colaborare eficientă dintre autorităţile locale, centrale şi partenerii din alte ţări.

Schimburile comerciale dintre Republica Moldova şi Turcia sînt în creştere. În prima jumătate a anului, acestea au constituit 96,2 mln de dolari, ceea ce reprezintă de 3,2 ori mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Astfel, Turcia ocupă locul trei la exporturi, după Federaţia Rusă şi România, şi locul cinci la importuri.

Share
3.101 Vizualizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *